Nick Cave

Råfilm från en briljant intervju under promo av Nocturama. Sinding-Larsens fumlighet och dåliga svenska gör det hela mer jordnära. Föreläsningen Nick Cave pratar om finns publicerad i Complete Lyrics, en bok som låg på mitt nattuksbord i säkerligen ett års tid. Underbar läsning. "It's a misconception that I'm kind of gloomy... and I don't have time to be that."
Fables #6-10 - Animal Farm

De fables som inte går att maskera som vanliga människor tvingas leva på "The Farm", ett område vildmark dit inga obehöriga kan ta sig. Men när Rose Red och Snow White tar sig dit för den årliga inspektionen visar det sig att djuren och monstren på The Farm har revolution i tankarna.


Monstertomtens betyg:

Fashion for Zombies


Alien på skrivbordet

Vår fallskärmsblomma fick liv härom året och idag knåpade jag ihop bilderna till denna underbara animation. Ser ni så nyfiken den är. Nu har jag ett bra program att arbeta med när jag kör stop motion, så kanske blir det mer (och bättre) av den här varan framöver. Dessutom har jag tagit min YouTube-oskuld. Yay!

Starcraft #1-7

Nu har jag haft den fantastiska turen att vara en av de lyckliga ägarna till en Starcraft 2 Beta-nyckel. Således har jag även smygtittat på lite annan merchandise som finns kring detta populära trademark. DC:s Starcraft-serie är en av dessa produkter och även om serien lämnar mycket i övrigt att önska tillfredställer den min Starcraft-hunger.

Storyn kretsar kring ett gäng mercenaries som får det svåra uppdraget att leta reda på och eliminera Jim Raynor, en av hjältarna från det ursprungliga Starcraft-spelet. Det är helt okej teckningar och en story som gör sitt, det vill säga bär upp själva Starcraft-världen. Men jag saknar den action och sci-fi-känsla som finns i spelet. Det här blir mest en Star Wars-kopia, om än en bra sådan.


Monstertomtens betyg:

Monsters, Maniacs and MooreJag har strukit det fjärde klippet eftersom det saknar ljud, vilket på något sätt brytit mot någon form av upphovsrättslag. Nåväl. Alan More som läser högt om Tim Tate är ändå njutbart. Han är sannerligen en av vår tids största poeter. Och som någon skriver i en av kommentarerna på YouTube: "I dream that in my life time, Alan Moore will be awarded the Nobel Prize in Literature."

Fables #1-5 - Legends in Exile

Allsköns sagovarelser har tvingats in i vår "mundana" värld av en grym fiende kallad The Adversary. De bor nu i New York, i en stadsel de själva kallar Fabletown. När Rose Red försvinner och lämnar efter sig en lägenhet fylld med blod blir det Vargens uppgift att hitta lösa fallet.

Det här är en underbar DC-skapelse som leker med tanken att sagovarelserna har ett liv utanför sagan. Det är roligt, blodigt och fruktansvärt bra. Jag ser verkligen fram emot att läsa fortsättningen.


Monstertomtens betyg:

Asterix - Det stora bygrälet

Det stora bygrälet är det första Asterix-albumet där Alberto Uderzo både tecknat och skrivit manus. Detta efter att René Goscinny gått bort 1977.

I en by som inte är helt olik Asterix by har man två hövdingar som under en tid bråkat om vem som ska styra. Då romarna ämnar utnyttja situationen för att skaffa sig slavar ber man Miraculix om hjälp.


Monstertomtens betyg:

Asterix i Belgien

Ryktet om att Caesar har sagt att det är belgarna som är det tappraste folket når den lilla galliska byn. Majestix, följd av Asterix och Obelix, drar iväg för att bevisa motsatsen. När man väl möter de belgiska krigarna utlyses en tävling för att avgöra vem som egentligen är tapprast.

Monstertomtens betyg:

Asterix - Obelix och Co
Genom att köpa upp bautastenar introducerar romarna kapitalism i den lilla ståndaktiga galliska byn.

Monstertomtens betyg:

Asterix och spåmannen

En spåman anländer till byn och förutspår guld och gröna skogar. Asterix verkar vara den ende som tvivlar på hans äkthet.

Monstertomtens betyg:

Asterix i Alperna

Asterix i Alperna innehåller en hel del hysteriska höjdpunkter. Man får nog säga att det är det mest dekadenta av alla Asterix-albumen. Se bara till guvernörens orgie, de galna bestraffningarna för tappat bröd i fonduen eller Obelix fylla och efterföljande bergsklättring. Det här är en underbar serie.

Monstertomtens betyg:

Asterix i Spanien

Det är inte lätt att ha hand om små barn. Det får Asterix, Obelix, romare och en hel de andra erfara då sonen till en spansk byhövding kidnappas och förs till gallien.

Monstertomtens betyg:

Asterix och skatten

Asterix får det stora uppdraget att vakta en kittel full med sestertier. När sestertierna försvinner faller det på Asterix lott att återbörda pengarna.

Monstertomtens betyg:

Asterix på olympiaden

Bara romare och greker får delta i olympiaden. Därför bestämmer sig invånarna i Asterix by för att tillfälligt vara just romare. Sedan bär det av till Athen och de stora idrottstävlingarna.

Monstertomtens betyg:

Asterix - Romarnas skräck

Romarnas skräck är ett av mina första Asterix-album och om jag måste väljan är det nog min favorit. Asterix och Obelix följer med Majestix på en hälsokur som snart urartar i en jakt på gallerhövdingen Vercingetorix försvunna sköld.

Monstertomtens betyg:

Asterix drar i fält

Byns unga skönhet Lillfixa har en fästman som tvångsvärvats av den romerska armén. Självklart rycker Asterix och Obelix ut för att hjälpa till och tar själva värvning.

Monstertomtens betyg:

Asterix - Gallien runt

Första gången vi möter Idefix. Året är 1963 (eller 50 f.Kr.).


För att knäppa romarna på näsan reser Asterix och Obelix gallien (Frankrike) runt och samlar på sig maträtter. Spännande är att detta är det första albumet som hunden Idefix dyker upp. han namnges aldrig och det är inte förrän i slutet som Obelix uppmärksammar honom. Men han är med nästan hela tiden.

Monstertomtens betyg:

Asterix som gladiator

För att rädda den kidnappade Troubadix tar Asterix och Obelix anställning som gladiatorer i Rom. Som vanligt vänder de upp och ned på det romerska etablissemanget.


Monstertomtens betyg:

Asterix och Goterna

Asterix och Goterna är ett av mina favorit Asterix-album. Miraculix kidnappas av makthungriga goter som vill utnyttja hans magiska kunskaper. Självklart pratar goterna dessutom med hjälp av gotiska bokstäver i sina pratbubblor. Underbart.


Monstertomtens betyg:

Godzilla, Mothra and King Ghidorah - Giant Monsters All-Out Attack

Hmm... vad ska man säga. Jag förväntade mig inte särskilt mycket av den här filmen men föll ändå för att någon skrivit att det här var en av de bästa Godzilla-filmerna. Ja, kanske är det där problemet egentligen ligger. I det att Godzilla-filmerna faktiskt är precis så dåliga som deras rykte säger.

I den här katastrofen till film bråkar Godzilla, Mothra, Ghidora och ett annat stort rött monster (vars namn jag inte har den blekaste aning om och inte heller vill veta) samtidigt som halvtaskigt gjorda miniatyrer slås sönder och samman. Detta varvas med några av de sämsta CG-effekterna i filmhistorien. På det hela taget har specialeffekterna inte utvecklats någonting sedan den första Godzilla-filmen på 50-talet.


Monstertomtens betyg:

Gears of War #1-10

Jag har inte spelat spelen men fastnade för seriens snygga teckningar. Det är science fiction-action på hög nivå, men inte mycket mer än så. Tio nummer är ungefär så mycket man orkar med, men snyggt och välgjort är det.


Monstertomtens betyg:

Eternals

Eternals skapades av Jack Kirby på 70-talet. De sju episoder jag nu läst har manus av Neil Gaiman och kommer från 2006. Trots att jag är någorlunda väl insatt i Marvel-universumet kan jag knappast påstå att Eternals varit några jag lagt märke till. Men Gaiman utför som vanligt under och skapar en kort men fantastiskt bra återupplivning av en gammal superhjälteskara. Absolut värt att läsa, vare sig man är Marvel-fan eller helt enkelt gillar bra serier.


Monstertomtens betyg:

Elfquest - Book 4


  • The Go-Backs - Vargryttarna möter en grupp krigiska alver som anpassat sig till en kall och karg miljö.
  • The Treasure - Vargryttarnas stora resa närmar sig sitt slut. Det visar sig att alla varit indragna i halvalven Two-Edges planer på att spela ut alverna mot trollen.


Monstertomtens betyg:

Elfquest Book 3


  • Lair of the Bird Spirits - Cutter och hans vänner möter de msytiska alvliknande "bird spirits" som bor i ett stort berg. Men dessa magiska varelser är inte särskilt vänligt inställda till de vilda vargryttarna.
  • What is the Way - Wolfriders och Gliders sluter fred. Det stora berget visar sig innehålla mängder med under. Men livet djupt nere i marken passar inte alla.
  • The Secret of the Wolfriders - Livet i berget fortsätter. Men Winnowill sätter hela tiden vargryttarnas tålamod på prov. När hon slutligen avslöjar sanningen om deras förflutna går hon över gränsen.
  • The Fall - Winnowill kidnappar Cutters barn och flyr med hjälp av en av bergets många hemliga gångar. Men hon har inte bara vargryttarna mot sig. Även halvalven Two-Edge vill leka.
  • The Quest Usurped - Lord Voll väcks ur sitt töcken och börjar åter ta kommandot över bergets alver.


Monstertomtens betyg:


LOST - Season 5


Säsong 5 innehåller en hel del överraskningar som gör den väldigt spännande. Men mest iögonfallande är Jacks personlighetsutveckling. Han har tidigare varit en helyllekille som stundtals får väldigt korkade idéer. Nu är han alkoholiserad och deprimerad. Genom att visa Jacks mörka sidor blir han för första gången intressant att följa.

Storyn kretsar dels kring The Oceanic Six som försöker ta sig tillbaka till ön. Dessutom följer vi de som stannat kvar på ön vilka inledningsvis studsar runt i tiden ända tills de landar i 70-talet, mitt i Dharma Initiatives kolonisering av ön.


Monstertomtens betyg:

LOST - Season 4


Säsong fyra råkade ut för den amerikanska författarstrejken. Jag vet inte om detta egentligen påverkat serien nämnvärt, mer än att antalet avsnitt blev något lägre än vad som ursprungligen var tänkt.

Serien fokuserar på de överlevande från Flight 815, vilka nu delas upp i ett Jack-läger och ett Locke-läger. Till ön anländer dessutom en grupp med hyrsoldater. Huvudstoryn växlar dessutom med berättelsen om "The Oceanic Six", de sex som lyckats ta sig från ön.


Monstertomtens betyg:

Carnivàle - Season 2

Andra säsongen av HBO-serien Carnivàle blev också den sista. Det var med tårar i ögonen som jag såg de avslutande spännande avsnitten av denna briljanta serie. Samtidigt kan jag konstaterade att seriens undergång egentligen inte var så otippad. Andra sässongen är har ett otroligt långsamt tempo. Det sker inga snabba förklaringar och ingen action för att mjuka upp. Efter varje avsnitt är det svårt att säga om någonting speciellt egentligen hänt.

Men det spelar ingen roll! Vi fortsätter följa den märkliga cirkusen på sin resa i amerikanska södern samtidigt som prästen Justin bygger upp ett större och större följe i New Caanan. Carnivàle är en fröjd att se och stämningen som skapas finner man inte i någon annan modern tv-serie. Det brutala klimaxet och några av de sista avsnitten är dessutom ruggigt otäcka. Tempot ökar här något så kanske kände man till att nedläggningen hotade. Tråkigt är det dock att inte längre få följa Ben Hawkins, brother Justin, Sophie, Samson, Stumpy, Jonsey och alla de andra underbara och mindre underbara personligheterna.


Monstertomtens betyg:

Asterix och guldskäran

När jag planerade att åter läsa mig genom alla Asterix-albumen ville jag självklart göra detta i kronologisk ordning. Nu har jag dock fått det som jag länge misstänkt bekräftat: Den svenska utgåvans albumordning är omkastad. Asterix och hans tappra galler är första albumet både i svenska och franska utgåvan, men sedan blir det oordning fram till trettonde albumet. Asterix och guldskäran, som i svensk utgåva är album tio, är alltså egentligen album nummer två. Det faktum att ordningen är omkastad blir uppenbar om man tittar på teckningarna, vilka i både album ett och detta tionde album (andra i original) är enklare och mindre säkra än vad de blir så småningom.

Asterix och guldskäran berättar om hur Miraculix skära går sönder och de två vännerna Asterix och Obelix beger sig till Lutetia (Paris) för att köpa en ny.Montertomtens betyg:

Asterix - Tvekampen

Enligt en gammal gallisk tradition kan två byhövdingar slåss i en tvekamp. Vinnaren blir hövding över båda byarna. Detta planerar romarna att utnyttja genom att den Rom-lojala Brutalix utmanar Majestix. Det enda problemet är trolldrycken som ger otrolig styrka, vilket dock avhjälps då Obelix råkar kasta en bautasten på druiden Miraculix, som blir spritt språngande galen av smällen.


Monstertomtens betyg:

RSS 2.0