Ragnarok (Sword of the Dark One)

Denna 500 sidor långa manga handlar om monsterdräparen Leroy och hans magiska svärd Ragnarok. Tillsammans reser de genom ett postapokalyptiskt landskap där "Dark Ones" sedan länge utplånat stora delar av mänskligheten. Genom berättelsen får man följa denne modige hjälte i sitt sökande efter en kidnappad flicka.

Serien har fått stor uppmärksamhet i USA eftersom den uppvisar sexuella situationer och nakna människor. Eller ... njae ... i två rutor  visas Leroys allra heligaste i väldigt förenklat format och under samma sekvens antyds det att han och en av de kvinnliga karaktärerna haft sex. Dessutom utspelas stora delar av handlingen på ett horhus (även om det aldrig syns till några prostituerade).

Man får väl konstatera att USA:s censur är och förblir jävligt kass. Mangan är Tsukasa Kotobukis serieversion av Kentaro Yasuis novell. Allt som allt är det en ganska slätstruken historia och tack vare det låga antalet rutor per sida läser man med lätthet igenom alla tre albumen på en dryg timme.

Monstertomtens betyg:


Training Day

En ung polis spelad av Ethan Hawke får sitt livs chans när han tillåts visa vad han går för i Los Angeles tuffaste knarkspanarrotel. Som chef får han en råbarkad och hänsynslös gansgster. I den rollen ser vi fantastiskt nog Denzel Washington, som här totalt bryter mot sina annars ganska präktiga rollgestaltningar. Allteftersom dagen går tvingas den unge polisen djupare och djupare ner i en värld av droger, våld och mord. Det som började lungt och trevligt utvecklas snabbt till en verklign mardröm.

Training Day är en underhållande och stundtals otäck film. Men den känns också fruktansvärt osannolik och de olika gangstrarna, må de vara latinos, gangstahs eller ryssar är väldigt schablonartade.


Monstertomtens betyg:


The Darjeeling Limited

Tre amerikanska bröder samlas ombord på The Darjeeling Express, ett tåg som färdas längs med Indiens järnvägar. Francis (Owen Wilson) är äldst och den som planerat denna galna resa där spirituell upplysning i expressfart är det hägrande målet. Peter (Adrien Brody) är den förnuftige mellanbrodern som alltid bär den döde faderns solglasögon, antingen på näsan eller högt upp i pannan. Slutligen har vi Jack (Jason Schwartzman) somn yligen lämnat ett destruktivt förhållande och i sällskap av sina bröder åter tvingas in i rollen som den handlingsfattige lillebrorsan.

I Indien möter de kanske inte den typ av spiritualitet Francis är ute efter. Men i mötet med fantastiska människor och engegerande situationer kommer de bröderna både närmare varandra och sig själva. Det som börjar som en fysisk färd tar snart formen av en andlig resa. En resa där kärlek, sorg, glädje och besvikelse är känslor som sakta men säkert bubblar upp till ytan.

Det är en underbar film. Huvudrollerna porträtteras fantastiskt och med sådan pricksäkerhet att det nästan är lite läskigt. Regissören Wes Anderson lånar dessutom in Anjelica Houston, som brödernas mamma, och Bill Murray, som "the businessman", mannen som bär på för mycket bagage. Ska man se en enda "må-bra-film" är det den här som gäller. Den har ett otroligt djup samtidigt som den aldrig blir pretentiös, töntig eller tråkig. Detaljrikedomen är stor och bildspråket livfullt. Att filmen spelats in i Indien skapar en stark känsla av autencitet.

Se den! Det är sällan jag ger högsta betyg, men The Darjeeling Limited är väl värd varenda sketen tomte. Dessutom önskar jag mor min all lycka och kärlek där hon just nu befinner sig i en taxi någonstans mellan Chennai och Tirruvannamalai.


Monstertomtens betyg:

Spygame

Tony Scott är ett ganska tungt namn i Hollywood. Han har filmer som Top Gun, True Romance och Enemy of the State på sin referenslista. Spygame handlar om hur en gammal CIA-anställd, spelad av Robert Redford, tränar upp en ung och lovande agent, Brad Pitt. När Pitt fångas av kinesiska myndigheter under ett fritagningsförsök på ett fängelse börjar stora stenar sättas i rullning. När USA inte vill kännas vid sin agent måste Redford ta saken i egna händer.

Det är en stundtals stännande men i grunden ganska ointressant film. På grund av de åtskilliga tillbakablickarna, vars syfte är att föra storyn frammåt, tappar filmen istället tempo. Det är absolut en film att se om den visas på TV, men betala inte ett öre för den i affären eller videobutiken.

Monstertomtens betyg:

Goodfellas

Martin Scorseses gangsterberättelse från 1990 om hur det är att växa upp i maffian, leva med den varje dag varje minut, och slutligen gå under när den faller. Ray Liotta gör sin bästa roll någonsin som den halvtaskiga gangstern Henry Hill. Liottas livsfarliga kompisar spelas av Joe Pesci och Robert De Niro.

Goodfellas är Scorsese när han är som bäst. Humor blandas med blodigt allvar (och blod i största allmänhet). Det finns försköningar av gansterlivet men också en hel del argument för varför man bör hålla sig till den något mer laglydiga sidan.

Monstertomtens betyg:

John Ajvide Lindqvist - Hanteringen av odöda

Ett kraftigt elektriskt fält får alla maskiner i Stockholm att löpa amok och ger de som befinner sig inom det utsatta området fruktansvärda smärtor i huvudet. Då allt är över tycks allt först  återgå till det normala. Detta normalitet visar sig vara bedrögligt, för över hela Stockholm börjar de döda sakta men säkert vakna till liv.

John Ajvide Lindqvist, vars bok Låt den rätte komma in nyligen blivit till film, porträtterar tre familjer som alla på olika sätt måste handskas med den absurda men skrämmande sanningen att någon av deras närmaste avlidit men även vaknat till liv. Visst finner läsaren klassiska zombies och en hel del skräck men framförallt handlar Hanteringen av odöda om hur vanliga människor hanterar fullständigt absurda situationer. Tillsammans med det lättflytande språket bildar den fantasifulla berättelsen en underbar helhet som skapar eftersmak. Nu ger jag mig i kast med Lindqvists andra böcker.

Monstertomtens betyg:

Robin Hobb - Narrens hemlighet

Narrens hemlighet är de andra boken i trilogin om den Gyllene mannen. Ridderligsson har nu återvänt till Bockborgen och huvudstadens intriger. Som vanligt saknar han något större mått av vett och lyckas konsekvent fatta beslut som sårar andra människor.

Berättelsen kretsar nu kring bröllopsförhandlingarna mellan kronprins Trofast och en prinsessa från de fruktade utöarna. Samtidigt börjar Narrens alterego, Gulden, leva ett mer och mer utsvävande liv.

Boken saknar till stor del en löpande story. Jag får en känsla av Deja Vu när ungefär samma händelser som man mött i tidigare böcker återupprepas. En bok som snabbt flyter förbi och in i minnets dunkla dimmor.

Monstertomtens betyg:

Skamgrepp

När Skamgrepp kom 1994 var den med en kontroversiell succe med starka sexscener och en stönande Demi More. Michael Douglas spelar en överarbetad datorspecialist som bokstavligt råkar stoppa kuken i fel hål. Det hela resulterar i en rättsprocess där en kvinna står anklagad för sexuella trakaserier.

Filmen är baserad på Michael Crichtons bok och är stundtals spännande. Tyvärr är kvaliteten på både skådespel och manus så makabert dålig och samtidigt så fruktansvärt 90-tal att man nästan mår illa. Sexscenerna som då var vågade är idag bara slemmigt vulgär mjukporr. Men, tja, även Jarl Borsén spelade ju insnusk på sin tid så varför inte.

Monstertomtens betyg:

Starship Troopers

1959 skrev Robert A. Heinlein Starship Troopers. Året därpå vann han en Hugo för bästa novell. 1997 kom så äntligen filmversionen av denna science-fiction-klassiker. Paul Verhoven skapar en fantastisk film med mängder av specialeffekter och action. Förvisso innehåller den inga enorma skådespelarinsatser, men det är å andra sidan inte nödvändigt. Karaktärerna liknar mest Barbie och Ken ... men med stora vapen och futuristiska hjälmar. Verhoven tar nämligen fasta på Heinleins satiriska ådra. Det finns många likheter med det amerikanska samhället och filmens militariserade utopi. Dessutom håller de gamla CGI-effekterna utmärkt än idag. En blandning av action, satir, effekter och humor gör Starship Troopers till en riktig klassiker.Monstertomtens betyg:

Robin Hobb - Narrens uppdrag

Vi får åter stifta bekantskap med den oäkta prinsen Ridderligs son. Femton år har gått och han lever i en lite stuga tillsammans med sin gamla varg och pojken Bess. De politiska intrigspelen befinner sig långt borta.. Men när kronprinsen Trofast försvinner från Bockborgen har Chade, Narren och Kettricken inget annat val än att åter kalla på den bortglömda lönnmördarens hjälp.

Det är spännande att återkomma till Sonen som nu äntligen blivit en man. Han är fortfarande värdelös på sociala relationer och vältrar sig i självömkan så snart möjligheten erbjuds. Men på sätt och vis tar han äntligen lite eget ansvar. I Narrens uppdrag utforskas klokskapen, den mystiska magi som knyter djur och människor samman. Bokens handling är relativt fristående men tillsammans med Narrens hemlighet och Narrens öde bildar den trilogin Den gyllene mannen.

Monstertomtens betyg:

RSS 2.0