Alan Moore på YouTube


Fyra korta men underbara intervjuer med serie-gurun Alan Moore.

  • V for Vendetta - Härliga reflektioner om anarki, som enligt Moore är det enda rätta.
  • Watchmen - När Moore läser några rader ur Rorchachs dagbok med låg skrovlig röst får jag gåshud.
  • League of Extraordinary Gentlemen - En underbar liten analys av de två grafiska novellernas huvudkaraktärer.
  • Lost Girls - Moore berättar om hans (porno)grafiska novell som handlar om de tre sagoflickorna Wendy, Dorthy och Alice.

Marianne Fredriksson - Simon och ekarna


För flera år sedan lyckades min sambo övertala mig att läsa Den som vandrar om natten av Marianne Fredriksson. Det var en underbar berättelse om familjerelationer och mystik i antikens Rom.

Ändå dröjde det ända till för bara en kort tid sedan innan jag kände lusten att ta upp ytterligare en bok av denna nyligen bortgågna författarinna. Simon och ekarna visade sig inte heller vara vilken bok som helst. Det var som om den bara stått och väntat där i bokhyllan. Väntat på att få gripa tag i mig som få, om ens några, böcker någonsin gjort tidigare. Två gånger fick jag helt lägga läsandet av den på hyllan därför att de två kamraterna Simon och Isaks liv påverkade mig så fruktansvärt starkt.

Jag antar att det som gör en bok riktigt bra inte alltid innebär att den blir lätt att läsa. Kärlek gör ont, som man brukar säga, och Simon och ekarna har gjort väldigt ont. Men det är samtidigt en berättelse vars människor jag kommer bära med mig under långtid och det är en av de få böcker jag aldrig kommer glömma (men å andra sidan förmodligen aldrig kommer klara av att läsa om).


Monstertomtens betyg:
NoneRobin Hobb - Ödets skepp


Ödets skepp är den avslutande delen i trilogin Handelsmännen och de magiska skeppen av Robin Hobb. De många huvudpersonerna dras samman i piratvattnen söder det ödelagda Bingestad. Althea och Brachen ombord på de traumatiserade själskeppet Parat, Kennit, Etta och Waintrow ombord på det kapade Vivacia och Malta med satrapen Kosko i släptåg som fångar på en chalsedisk galär. Till och med Reyn kommer till området, buren av inget mindre än en livs levande drake.

Berättelsen fortsätter och avslutas i ungefär samma anda som de två tidigare böckerna. Det är fantasifull men av någon anledning själlöst. Kanske är det så att historien splittrats upp på så många personer att de röda trådarna bara slutar i ett enda stort trassel.

Monstertomtens betyg:

The LibertineThe Libertine är filmatiseringen av pjäsen med samma namn. I huvudrollen, som den exentriske och snuskige pjäsförfattaren Earl of Rochester, ser vi Johnny Depp. Historien kretsar kring denne mytomspunna engelske adelsmans upptåg och och förfall. Intriger både i och utanför Henrik III:s hov skapar en stämningsfull atmosfär. Kungen spelas av John Malkovitch som för rollen fått en rejäl näsprotes.

Men att ursprungsmanuset hör hemma på teaterscenen råder det ingen tvekan om och tyvärr är The Libertine just en kass överföring från ett medie till ett annat utan egentligt beaktande av de förändringar som krävs både manus och tempomässigt. Det blir istället en grå och överdramatiserad film som varken engegerar eller roar.

Väldigt tråkigt eftersom denne Earl verkar ha levt ett otroligt spännande och fascinerande liv.


Monstertomtens betyg:

RSS 2.0