Zozo


Fares Fares i all ära, men jagär varken förtjust i svensk film eller kommedier. Således garvade jag åt Jalla Jalla och Cops men de ligger långt ner på min lista över favoriter. Med Zozo tar Fares Fares klivet in i drama-världen... och han gör det med stormsteg. Pojken Zozo lever i 80-talets Libanon. När det otänkbara sker tvingas han själv fly med Sverige som mål. Resan dit är både märklig och skrämamnde. Den är både geografisk, kulturell och psykologisk.


Monstertomtens betyg:

Mumien - Drakkejsarens skatt

De två första Mumien-filmerna var underhållande. Den tredje skrällerså det gör ont. Ett berg av specialeffekter lyckas inte måla över denna usla rulle.

Monstertomtens betyg:


Jan Lööfs serier - Volym 1

När jag var yngre hade jag en ganska ambivalent hållning till Jan Lööf. Jag både älskade och avskyde Skrot-Nisse, Min morfar är pirat och Felix. Troligen hade det att göra med den ganska otäcka undertonen i Jan Lööfs skapelser. Man kan aldrig vara riktigt säker på att det goda alltid segrar i slutet.

Numera älskar jag Lööfs skapelser med både beundran och en hel del sentimentalitet. Att man börjat ge ut han serier i restaurerad och samlad form är fantastiskt. Denna första volym innehåller en finnurlig självbiografi, knasiga bildmaipulationer och så klart serier. Först kommer historien om Ville som med hjälp av Kung Karl Gustaf, Olof Palme och en rymdvarelse löser en lång och krånglig konspirationsgåta. Därefter kommer fleraav de första Felix-äventyren.

Det här är härlig och rolig läsning. Ett måste för alla serieälskare i Sverige.


Monstertomtens betyg:

Max Payne

Mark Wahlberg spela titelrollen i denna värdelösa filmatiserng av ett underbart spel. Okej action en det som i förlagan var en nervkramande berättelse känns här jävligt förutsägbar. Tråkigt att det blir så här... men inte helt förvånande.


Monstertomtens betyg:


Twin Peaks - Season 1


Äntligen har jag tagit mig för att se Twin Peaks. Jag är inte helt förtjust i David Lynch, men den här klassikern var ändå ett måste. Nu har det dessutom kommit sig som så att jag vrålälskar Twin Peaks. Underbart nogranna personporträtt bladat med bizzarr humor och mystik är helt i min smak. Till och med när jag ser Kyle McLauchlan i Desperate Housewifes gillar jag honom nu. Fyra avsnitt in i sässong två undrar jag dock fortfarande:

"Who killed Laura Palmer?"

Monstertomtens betyg:

Die Welle


Som lärare tycker jag detär jävligt intressant att fundera över hur man egentligen förmedlar de rätta värderingarna i skolan. Eller snarare, hur lär man ut de rätta värderingarna? Hur får man ugarna att förstå?! Die Welle, som är baserad på en sann historia, utspelar sig på en tysk gymnasieskola. Under en temavecka vill läraren Reiner få sinkass att se autokrains (diktaturens) baksidor genom att låta dem uppleva den. Sakta men säkert använder han olika former av makt och manipulation för att skapa en gemenskap utan dissendenter. Men vad Reiner inte inser är vilken kraft det karismatiska ledarskapet för med sig. Klassens sammanslutning, de som kallar sig för Die Welle (Vågen) sträcker sig långt bortom klassrummets och moralens gränser.

Die Welle känns emellanåt något överdriven. Men varje gång jag kom på mig själv med att tänka "så där hade mina elever aldrig gjort" reste sig nackhåren då jag insåg att de hade de visst det kunnat göra. Skrämmande om hur facimen lätt tar steget in i vårt moderna demokratiska samhälle.


Monstertomtens betyg:

Stephen King - The Dark Tower VI: Song of Susannah

Susanna är havande. Eller är det Mia? De flyr med Black Thirteen till New York. Och där väntar The Crimson Kings anhängare på dem alla.

Trots att det är den kortaste av de sju Dark Tower-novellerna (eller kanske på grund av just detta) är Song of Susannah väldigt intensiv, spännande och underbar. Som väntat utspelar den sig nästan enbart i "vår värld", men med så många galna händelser att det inte spelar någon som helst roll. Allra bäst är när Roland och Eddie träffar Stephen King själv. Det får en att fundera.

Boken avslutas dessutom med utdrag ur Stephen Kings dagbok med början 1977 då The Gunslinger publiceras och ett märkligt slut 1999, då King mystiskt dör i en trafikolycka. Hur mycket är sanning och hur mycket är påhittat? Spelar det någon roll?


Monstertomtens betyg:

Stephen King på YouTube
Hitman

För några år sedan spelade jag igenom det första Hitman-spelet och gillade det starkt. Började på uppföljaren men så kom andra saker emellan. Filmatiseringen har väl inte direkt varit efterlängtad, men klart man blev nyfiken. Således är jag ganska nöjd med resultatet. Visst hade jag hellre sett en mer storstilad version istället för den ryska konspirationshistoria som utspelar sig, men vafan, det är action och dessutom är Timothy Oliphant (vilket namn!) som klippt och skuren för rollen.


Monstertomtens betyg:

Babylon A.D.Vissa filmer lyckas helt skjuta bredvid målet om och om igen. Babylon A.D. är en sådan film. Trots ett helt okej manus, okej skådisar och en riktigt bra miljödesig faller den platt. Varför har den annars ganska skickligen regissören Mathieu Kassovitz, som ligger bakom bland andra De Blodröda Floderna och Gothica, fumlat så? Det är action/sci-fi när det är som sämst. Urk!Monstertomtens betyg:

Stephen King - The Dark Tower V: Wolves of the Calla

Roland, Eddie, Sussanna, Jake och Oy når den lilla byn Calla Bryn Sturges som efter tjugofyra års väntan förbereder sig på ett anfall från Vargarna, rövare fråndetmörka Thunderclap som kommer och tar deras barn. Frågan är om seriens hjältar ska skjuta upp sitt ssökande efter det Mörka Tornet eller om de lämna de skräckslagna människorna åt sina öden. Som Roland säger:

"It's Ka."

Intressant är den starka kopplingen till gamla spagettivästerns och framförallt Akira Kurosawas De Sju Samurajerna. Influenserna är tydliga. Dessutom blandar King in Father Callahan från sin gamla novell Salems Lot. Spännande.


Monstertomtens betyg:

Anger Management

Av någon anledning hade jag väntat mig lite mer av den här kommedin med Adam Sandler och Jack Nicholson. Tyvärr är filmen ungefär lika tramsig och töntig som halvtaskiga Hollywood-kommedier brukar bli.

Monstertomtens betyg:

Bad Planet #1-6

Ibland försöker jag läsa mig igenom gamla klassiker och ibland letar jag efter något nytt och fräscht. Bad Earth är just en så¨dan där ny upplevelse som jag blev sugen på efter att ha sett några av omslagen. Kortfottat är det en vältecknad action-kommedi av hög klass. En rymdens noaks ark landar på Jorden och ut strömmar miljoners-miljarder otäcka rymdmonster. En intergalaktiskt brottsling och en storbystad jordling är de enda som står mellan invasionen och total undergång.

Monstertomtens betyg:

RSS 2.0