Stieg Larsson - Luftslottet som sprängdes

Lisbeth Salander är skjuten och ligger på Sahlgrenskas intesivavdelning. Två rum bort ligger hennes fader, gangstern och före detta spionen Salachenko. På SÄPO börjar den hemliga gruppen som bara går under namnet Sektionen att planera sina drag för att tysta ett av rikets största hemligheter. Det är upp till Micke Blomkvist och han vänner på Milennium att reda ut röran.

Stieg Larsson hade aldrig som tanke att Luftslottet som sprängdes skulle bli den sista boken i serien om Mikael Blomkvist och Lisbeth Salander. Men då han hastigt gick bort blev detta ett faktum. Läsaren möter lika många noggranna personporträtt som tidigare och vid det här laget känns det som om man känner huvudpersonerna på riktigt. Utan att avslöja upplösningen är det trots allt en utmärkt avslutning på Milenniumtrilogin. Förvisso hänger vissa trådar fortfarande löst, men faktum är att det mesta reds upp och det känns som att många av de personer som flackat lite fram och tillbaka i sina liv äntligen kommer till avslut. Underbar läsning.

Monstertomtens betyg:

Stieg Larsson - Flickan som lekte med elden

Lisbeth Salander befinner sig på en lång resa genom Västindien när en orkan drar in över öarna. Men trots att hon bemästrar den tropiska stormen väntar henne ännu större faror i hemlandet Sverige. En stor vit jätte, den mystiske gangstern Sala och självaste SÄPO verkar ha något otalt med henne. Snart är även Mikael Blomkvist inblandad i en rörig och otäck historia som går långt bak i tiden.

Fortsättningen på Män som hatar kvinnor tar en kraftig vändning när fokus hamnar på Lisbeth och hennes minst sagt märkliga förflutna. Stieg Larsson briljerar verkligen med sina detaljkunskaper inom en otrolig mängd olika ämnen. Karaktärerna känns om möjligt ännu mer levande än de gjorde i den första boken. Dessutom dyker favoriten Paolo Roberto upp i egen hög person och går en något ovanlig boxningsmatch mot en ganska otippad, men livsfarlig motståndare.


Monstertomtens betyg:

Robin Hobb - Mördarens jakt del 1 och 2

Sonen har dött och återuppstått. Sex hertigdömmen ligger i ruiner och den ondskefulle kung Kunglig driver landet hårt. I sin ensamhet bestämmer sig den unge lönnmördaren för att ta hämd.

Mördarens jakt del 1 och 2 (Assassin's Quest i originalutförandet) är Robin Hobbs tjocka avslutning på Berättelsen om fjärrskådarna. Den saknar många av de intriger och myriader av människor som finns med i de första böckerna, men tar igen detta i en galen och brutal färd genom Sex hertigdömmen. Tillsammans med den första boken i serien (Mördarens lärling) är det här det bästa Robin Hobb har skrivit.

Men trots detta är det någonting som saknas. Kanske rör det sig om en kass översättare, kanske brister Hobb någonstans i sin berättarteknik.


Monstertomtens betyg:

Robin Hobb - VargbroderVargbroder
är den andra boken i Berättelsen om Fjärrskådarna. Ridderligs son har återvänt till Bockborgen och dess intriger. I takt med att kung Slug blir sjukare och svagare börjar Kungligs ränker bli tydligare. Dessutom plundrar rödskeppspiraterna kusterna allt kraftigare. Sex hertigdömmen står på undergångens brant.


Monstertomtens betyg:

Thorgal #27 - Barbaren


Thorgals liv slås åter i spillror när han finner sig som slav och måste åter slåss för sitt liv. Aaricia, Jolan och Ylva har förts bort och han står själv mot till synes oövervinnerliga odds då en hel civilisations kultur vänds mot honom. Nu är det han som är barbaren.

Van Hamme och Rosinski har en förkärlek att väva in gamla kulturer i sina berättelser. De har hanterat både vikingar, franker, asteker, perser och ger sig nu i kast med ett dekadent östrommerskt rike. Denna sorgliga (storymässigt, alltså) historia publicerades på svenska i Fantomen #23-24, 2004.

Monstertomtens betyg:Robin Hobb - Mördarens lärilng

En oäkta prinsson lämnas åter till kungafamiljen och tvingas ta den plats som erbjuds honom, som lönnmördarlärling. Han börjar snart kallas Sonen och dras mer och mer in i Sex hertigdömmens intriger. Dessutom besitter han både djur- och sinnesmagi, en styggelse till kombination som ger honom ytterligare fiender.

Mördarens lärling berättar om lille Sonens första år i Bockborgen ur ett jag-perspektiv. Man följer och känner med honom i alla hans mer eller mindre viktiga äventyr. Det är riktigt spännande att se hur intriger och olyckor formar honom till en man. Denna historia av Robin Hobb fortsätter i Vargbroder och avslutas i Lönnmördarens jakt del 1 och 2

Monstertomtens betyg:

Serenity

Joss Whedon, mannen bakom Buffy the Vampire Slayer, återvänder till gänget i TV-serien Firefly, men placerar dem nu på vita duken. Hur detta kommer sig är  en lång historia om hur en populär serie läggs ner och återupplivas som film. Återigen stiftar vi bekantskap med kapten Malcolm Reynolds och hans galna besättning.

På mång sätt har Joss Whedon nog sett Serenity som chansen att åtminstone få berätta delar av den historia som egentligen planerats att sträcka sig över hela sju sässonger. Inte helt underligt får detta inte plats i en enda film. Det är mer påkostat än TV-serien men plotmässigt fungerar filmen ungefär som ett avsnitt. Berättelsen kretsar kring de mystiska Reavers och vad som skapat dem. Kärlekshistorien mellan Mal och Inara får ingen plats över huvud taget och även om Rivers mystiska förmågor blommar rejält får man egentligen inga större svar där heller.

För alla som älskade och fortfarande älskar Firefly (vilket är rätt många) är filmen ett måste. Men är man inte bekant med TV-serien och sedan tidigare lärt känna Mal, Zoe, Jane, Wash, Simon, Inara, River och Book tidigare är det en typisk B-film.

Monstertomtens betyg:

Hellboy II: The Golden Army

Alverna och andra mystiska folk förde en gång i tiden krig mot människorna. En långvarig fred har dock stillat blodflödet men samtidigt har mänskligheten mer och mer pressat undan andra folkslag med sina städer. När alvprinsen Nuala återvänder från sin exil planerar han att bryta vapenvilan och återväcka den Gyllene armén för att slakta sina fiender.


Självklart hamnar Hellboy i hans väg.

Regissören Guillermo del Torro, som för övrigt ska regissera de två kommande Bilbo-filmerna, fortsätter med sina fantastiska karaktärer och historier. Ett mönster börjar i högsta grad framträda. Mimics människolika kackerlackor, supervampyrerna i Blade II, faunen och Bleka mannen i Laberinto del Fauno, och så alla de fantastiska varelserna i de två Hellboy-filmerna. Del Torro gör kort och gott fantastiska varelser.

Hellboy II är en underbar, fantasisprakande kaskad av action och saga. Det enda man egentligen kan önska är att den hade varit längre så jag fått vila ögonen på allt det underbara. Ron Pearlman gör ytterligare en perfekt tolkning av den röde galniningen och Selma Blair är hans brinnande sidekick. En stor plats i mitt hjärta får även dödsängeln som är otäckt häftig med ögon på vingarna istället för i ansiktet.


Monstertomtens betyg:

RSS 2.0