Watchmen

Watchmen är för serievärlden vad Sagan om ringen är för fantasylitteraturen. Det är en klassiker utan motstycke med ett manus av Alan Moore som gått till historien. Att göra en film av denna legend är inte lätt. Men för att åter göra en referens till Sagan om ringen lyckas regissören Zack Snyder, mannen som gjorde den förtrollande snygga 300-filmatiseringen, med samma mirakel som Peter jacksson. Det är ett mästerverk.

Filmen utspelar sig i ett 1985 där Richard Nixon nyligen blivit omvald för en femte period. De maskerade lagväktarna är sedan några år förbjudna men då en av dem mördas uppdagas en fruktansvärd koplott. Berättelsen hoppar fram och åter i tiden, vilket gör mig lite överraskad. jag trodde verkligen att man skulle förenkla kronologin i filmatiseringen. Men inte, och det är bra. Man är nämligen otroligt nära Moores manus hela tiden och ibaldn fick jag rysningar längs med ryggraden, så likt var det. Rorchack, Night Owl, Silk Spectre och hela bunten är så lagom töntiga som de ska vara. Dessutom är Dr Manhattan otroligt imponerande gjord. Härligt! Den här filmen kommer jag återväna till många gånger.


Monstertomtens betyg:

Stephen King - The Dark Tower IV: Wizard and Glass


Det blir en tvättäkta western när Roland från Gilead berättar för sina nya vänner om hur han, Cuthbert och Alain anländer till hertigdömmet Majis där både den stora kärleken och den stora döden väntar.

Visst är det spännande att få läsa om Rolands bakgrund och visst är det en bra historia. Även om jag erkänner att jag gillade den är den ändå malplacerad. Nutidens Roland och dennes äventyr känns mycket mer aktuella. Dessutom lämnas man, som vanligt, med fler frågor än svar.

Monstertomtens betyg:

Star Wars - Prelude to Rebellion


Prelude to Rebellion
berättar historien om den fulaste jediriddaren av alla: Ki-adi-mundi. Dessutom tecknas han av någon med en treårings förmåga för bild och form. Med andra ord är det här riktigt riktigt dåligt. Ja, det finns verkligen inget mer att säga om den här skiten.

Monstertomtens betyg:

Star Wars - Darth Maul

I min mening är Darth Maul ungefär lika spännande och irriterande som Jar-Jar Binks. Han är en karaktär som vill vara så ond att det bubblar ut ur öronen på honom men får spö redanförsta filmen är med i. Ja, det är väl Lucas fel som vanligt.

Den här serien låter läsaren följa med Maul på uppdrag att slå ut ledarskapet i det enorma brottsyndikatet Black Sun. Det lyckas han med och där har vi hela storyn. Inte något att hurra för. Däremot håller teckningarna väldigt hög kvalitet ilket gör att denna våldsamma episod faktiskt är relativt förnöjsam att läsa (eller titta) igenom.


Monstertomtens betyg:

Star Wars - Jedi Council: Acts of War

Den här tillbakablicken låter oss följa med många av de jedimästare man skymtar stundtals i filmerna. Storyn är dock så tunn att den egentligen aldrig spelar någon roll och teckningarna kommer inte långt därefter.


Monstertomtens betyg:

Slumdog Millionaire

Årets braksucce är Danny Boyles Slumdog Millionaire som drog hem hela 8 Oscars. I tillbakablickar följer vi bröderna Salim och Jamal som växer upp i Bombays fattigaste kvarter. Nutiden placerar Jamal i studion för den indiska versionen av Vem vill bli millionär. Frågan är hur en "slumdog" kan veta svaret på alla frågorna.

Det här är en stundom skrämmande stundom rolig film i sann Danny Boyle-anda. Att den kammade hem åtta Oscars säger kanske mer om det klena motståndet än om filmen i sig, men den är väl värd att se.


Monstertomtens betyg:

The Curious Case of Benjamin Button

David Fincher som regisserat The Curious Case of Benjamin Button har tidigare gjort höjdarfilmer som Se7en, Alien 3 och Fight Club. Detta senaste alster har hyllats av många, men själv har jag svårt att se hur den var värd hela tre oscars (även om det var sådana tramsoscars som best visual effects, makeup och art direction).

Vist är det en fantastisk historia. Benjamin Button föds på sin ålders höst och blir sedan bara yngre och yngre. Men någonstans får man en Forrest Gump-känsla och sedan är det kört. Det känns helt enkelt som om man sett den förrut. Att filmen sedan är ruskigt lång hjälper ju inte det heller.

Men förstå mig rätt, det är en helt okej film. Visst är det fantastiskt hur Brad Pitt och Cate Blanchet åldras med hjälp av datormanipulation och så ... men det räcker inte för att lyfta filmen till de skyar många vill se den i.

Monstertomtens betyg:

John Ajvide Lindqvist - Människohamn


Vad är den naturliga förklaringen till att en rödklädd flicka försvinner från en pytteliten ö utan gömställen mitt ivintern? Det finns ingen naturlig förklaring.

I Människohamn skildrar John Ajvide Lindqvist livet på en skärgårdsö som är både idylliskt och skrämmande. Det är som en blandning av Saltkråkan, Lovecraft och motorsågsmassakern. Helt underbart med andra ord.

Monstertomtens betyg:



Stephen King - The Dark Tower III: The Waste Lands

Då den tredje boken i Stephen Kings episka saga tar vid har Roland, Susannah och Eddie rört sig från havet och in i det enorma och öde landskapet. Deras mål är fortfarande Det Svarta Tornet men för att hitta dit måste de lösa mer än en gåta. Färden leder dem slutligen till den stora staden Lud, i ruiner och fylld till brädden av faror. Dessutom håller Roland på att drivas till vansinne av den tidsparadox han själv skapat genom att förhindra Jakes död.

The Waste Lands är den hittills mest lyckade av Dark Tower-böckerna. Spänningen är på topp samtidigt som det blir ypperligt tydligt att Rolands "westernvärld" i själva verket är en värld mycket lik våran, men efter en fruktansvärd katastrof. En apokalyps.

Underbarast är nog ändå historien om Charlie the Cho-Cho Train och denna berättelses inverkan på äventyret. "I don't like silly questions. I don't play silly games."

Monstertomtens betyg:

RSS 2.0