The Darjeeling Limited

Tre amerikanska bröder samlas ombord på The Darjeeling Express, ett tåg som färdas längs med Indiens järnvägar. Francis (Owen Wilson) är äldst och den som planerat denna galna resa där spirituell upplysning i expressfart är det hägrande målet. Peter (Adrien Brody) är den förnuftige mellanbrodern som alltid bär den döde faderns solglasögon, antingen på näsan eller högt upp i pannan. Slutligen har vi Jack (Jason Schwartzman) somn yligen lämnat ett destruktivt förhållande och i sällskap av sina bröder åter tvingas in i rollen som den handlingsfattige lillebrorsan.

I Indien möter de kanske inte den typ av spiritualitet Francis är ute efter. Men i mötet med fantastiska människor och engegerande situationer kommer de bröderna både närmare varandra och sig själva. Det som börjar som en fysisk färd tar snart formen av en andlig resa. En resa där kärlek, sorg, glädje och besvikelse är känslor som sakta men säkert bubblar upp till ytan.

Det är en underbar film. Huvudrollerna porträtteras fantastiskt och med sådan pricksäkerhet att det nästan är lite läskigt. Regissören Wes Anderson lånar dessutom in Anjelica Houston, som brödernas mamma, och Bill Murray, som "the businessman", mannen som bär på för mycket bagage. Ska man se en enda "må-bra-film" är det den här som gäller. Den har ett otroligt djup samtidigt som den aldrig blir pretentiös, töntig eller tråkig. Detaljrikedomen är stor och bildspråket livfullt. Att filmen spelats in i Indien skapar en stark känsla av autencitet.

Se den! Det är sällan jag ger högsta betyg, men The Darjeeling Limited är väl värd varenda sketen tomte. Dessutom önskar jag mor min all lycka och kärlek där hon just nu befinner sig i en taxi någonstans mellan Chennai och Tirruvannamalai.


Monstertomtens betyg:


Namn:
Kom ihåg mig!
Länk:

Kommentar:

RSS 2.0