Elfen Lied #1-77

At night in the village the watchman cried: "Eleven!"
A very small elf was asleep in the wood
just at eleven!
And he thinks that the nightingale
must have called him by name from the valley,
or Silpelit might have sent for him.
So the elf rubs his eyes,
comes out of his snail-shell house,
and is like a drunken man,
his nap was not finished;
and he hobbles down, tip tap,
through the hazel wood into the valley,
slips right up to the wall;
there sits the glow-worm, light on light.
"What are those bright windows?
There must be a wedding inside;
the little people are sitting at the feast,
and fooling around in the ballroom.
So I'll just take a peep in!"
Shame! he hits his head on hard stone!
Well, elf, had enough, have you?
Cuckoo! Cuckoo!

image51
Elfen Lied, vilket betyder något i stil älvasång på tyska, är en manga vars namn inspirerats Eduard Mörikes dikt (se ovan). Den utspelar sig under ett år i Tokyo och läsaren får följa en rad undomar som möts under mer eller mindre märkliga omständigheter. Flera av dessa ungdomar är dessutom så kallade "diclonii" eller "lebensborn", barn vilka fötts med ett virus som muterat dem till mänslighetens givna efterträdare. Dessa övermänniskors enda egentliga förmåga är flertalet osynliga armar, med vilka man kan göra allt från att stoppa gevärskulor till att slita folk i stycken. Nackdelen är att de får ett instinktivt hat mot människor i största allmänhet.

Mest känd är Elfen Lied för sin kontroversiella anime-version men ursprunget är Lynn Okamotos, en man trots det missvisande namnet, japanska serie, som också den använder sig av kontroversiellt bildspråk i form av extremt våld och nakenhet som ofta gränsar till pornografi. Även manuset innehåller tabubelagda ämnen såsom pedofili, incest och sexuellt våld. Men detta är egentligen ingenting som är främmande för den västerländska seriekulturen. Eftersom tecknastilen, trots att den utvecklas en hel del under seriens gång, är naivistisk och enkel skapar det en rejäl kontrast till de ämnen som oftast lättflyktigt tas upp. Jag kan inte mer än fundera över om det är Lynn Okamoto som ska spärras in eller vi läsare, vi som skapar en efterfrågan på små japanska flickor i korta skolklänningar som hela tiden visar trosorna.image52

Således är det egenligen inte de svåra ämnena eller det grafiska uttrycksättet som stör mig utan de löjliga inlägg i en annars väldigt mörk och apokalyptisk historia som oundvikligen dyker upp och förstör. Här finns accepterad mobbing, flickor med blöjor och mutanter vars enda drifter är att antingen klämma på kvinnors bröst eller utrota alltlevande i sin närhet.

Nummer 77 av Elfen Lied befinner sig ungefär tre fjärdedelar in i mangan och slutet börjar närma sig med stormsteg. Som det redan påpekats blir tecknarstilen bättre och bättre ju längre berättelsen fortskrider och det gäller även för manuset, som sakta men säkert mognar. Tyvärr innehåller Okamotos manus även en väldigt stor mängd logiska luckor som drar ner intrycket också på de senare nummren.

På det hela taget är det en intressant och annorlunda serie. Stora delar hade kunnat utelämnats då de är antingen osmakliga eller fåniga, men samtidigt ger dessa delar mangan sin karaktär. Det är med stor spänning som jag väntar på att få läsa slutet, som tydligen ska skilja sig rejält från animen, då denna producerades innan mangan var helt avslutad. Som kuriosa kan man även besöka Lynn Okamotos hemsida, som trots att den är ganska simpel och på japanska är riktigt smart gjord.


Monstertomtens betyg:
image37


Namn:
Kom ihåg mig!
Länk:

Kommentar:

RSS 2.0