1408



Detta stolpskott till skräckfilm är regisserad av svenske Mikael Håfström och baserad på en historia av Stephen King. Den uttråkade författaren Mike (John Cusack) tar in på Hotel Dolphin i New York trots managerns (Samuel L. Jackson) försök att övertyga honom om det valda rummets, 1408, ondska. Resten av filmen är några billiga skräckscener och... nej, just det, det var inget mer.


Monstertomtens betyg:

Pi

Nu har jag fått se Darren Aronofskys indiefilmdebut i form av den svartvita mardrömmen Pi. Mardröm med tanke på att man får följa den psykotiske Max Cohen i dennes jakt på numret som förklarar universum. Det här är inte i klass med hans andra filmer, men berättarstilen är igenkännbar. Ljud och bild spelar mot varandra för att skapa tillvaron i en galen och paranoid värld där ingenting egentligen känns tryggt eller rätt.

Monstertomtens betyg:

Terry Goodkind - Wizard's First Rule

Terry Goodkind
är en av de fantasyförfattare jag länge funderat över att läsa men aldrig gjort på grund av bristande intresse. Nu har jag lyssnat på hans första bok i ljudboksform och den var bedrövlig. Enligt Wikipedia slogs bokförlagen mer eller mindre om manuset, vilket är mig oförståeligt.

Historien kretsar kring en schablonhjälte vid namn Richard Ceipher. Han möter diverse trolltyg och vackra kvinnor i sin strävan att hindra den schablonmässigt ondskefulla Darken Rahl från att ta över världen. Goodkind har menat att mänskliga känslor och relationer är ett centralt element i hans böcker. Med tanke på att karaktörernas agerande, för att inte tala om deras dialoger, är allt annat än trovärdiga måste jag hävda att han gravt misslyckats.

Det är böcker liknande Wizard's First Rule som ger fantasy-genren ett dåligt rykte. Dessutom pratade draken Scarlet med sydstatsdialekt Undrar varför...


Monstertomtens betyg:



Stephen R. Donaldson - Fatal Revenant

Jag kan lugnt erkänna att jag var besviken över The Runes of the Earth, den första delen i The Last Chronicles of Thomas Covenant. Lyckost mig då andra delen, Fatal Revenant, uppfyller alla mina krav på en bok av Stephen Donaldson.

Berättelsens huvudperson är åter Linden Avery och boken inleds med att Covenant och Lindens son Jeremiah anländer till Revelstone. Men något är fel och dessa två personer hon älskar mer än något annat tycks inte längre älska henne. Detta är början på en resa genom både tid och rum. Vi möter ursfursten Berek Halfhand, det mystiska folket The Insequent, de brinnande skurj och en ny grupp stolta jättekrigare. Inga nya platser besöks däremot är Melenkurion Skyweir, Revelstone och Andelain förändrade på sätt som ger eftertryck åt historien.

Fatal Revenant är helt enkelt en underbar saga som får mig att bita på naglarna i väntan på uppföljaren. Do something unexpected, rådges Linden. Och det gör hon verkligen. Det enda problemet jag hade var att personen på omslaget inte matchar någon karaktär i boken. Det är ju inte Stephen Donaldsons fel, men ändå mäkta irriterande.


Monstertomtens betyg:

Transamerica

Felicity Huffman, mer känd som Lynette i Desperate Housewifes, spelar den transexuella Bree som snart ska genomgå den slutliga operationen för att bli kvinna. Hennes redan desperata liv ställs på sin ända när hon får reda på att hon har en tonårsson.

Filmen nominerades till två oscars och känns så pretentiös som det bara går. Dock brukar pretentioner leda till något bra, men Transamerica känns bara som en töntig roadtrip utan känsla. Det är inte skådisarnas fel. Snarare har regissören Duncan Tucker fastnat i sitt eget usla manus. Det hade kunnat bli intressant och medryckande, men blir bara småkomiskt och tråkigt. Dessutom avslutas filmen med någon form av moralkaka som jag inte riktigt kan förstå.


Monstertomtens betyg:

Nausicaä of the Valley of the Wind

Nausicaä of the Valley of the Wind är en av de äldre (1984) Studio Gibli-filmerna som regisserats av Hayao Miyazaki. Precis som många andra av hans filmer handlar den här om den ojämna kampen mellan människa och natur. Nausicaä (vilket refererar till en ung kvinna som hjälper Odysseus i den grekiska mytologin) är namnet på filmens huvudperson, en ung prinsessa i ett litet rike beläget i en fredad dal, tusen år efter ett fruktansvärt krig som ödelagt Jorden. Stora delar av planetens yta är obebolig på grund av en giftspridande djungel och de enorma insekter som bebor den. När ett flygplan innehållande en dödlig last från det sedan länge svunna kriget kraschar i dalen sätts stora hjul i rörelse och hela världens framtid hotas.


En av de enorma Ohmu byggd i LEGO.


Den engelska versionen som jag såg hade tal av bland andra Uma Thurman och Patric Stewart, vilket var helt utmärkt. Då filmen ursprungligen släpptes i väst klipptes den ner massivt eftersom tempot är ganska långsamt. Som tur är gjorde Disney slag i saken och distribuerade denna originalversion 2005. Filmens miljöer är häpnadsväckande och fantastiska. Historien saknar dock något utöver det extra. Det långsamma tempot matchar inte riktigt de schablonartade karaktärerna, vilket drar ner betyget.



Monstertomtens betyg:

Requiem for a Dream

Vissa filmer berör en så djupt att man nästan inte orkar se dem. Breaking the Waves var en sådan film. Det tog mig tio år innan jag kunde se om den av rädsla för att den inte skulle vara så bra som jag mindes den. Requiem for a Dream är just precis en sådan film. Temat är drogberoende och konsekvenserna som visas är horribla. Filmens reggissör, Darren Aronofsky, har även gjort den strålande filmen The Fountain och är nu min absoluta favorit bland filmskapare. Det är en tung film att se, men samtidigt är det fantastiskt att rörliga bilder och ljud kan nå så långt in i själen.


Monstertomtens betyg:

Frailty


Det blir sällan bra när en skådis regisserar sig själv. I Frailty spelar Bill Paxton (som även är filmens regissör) en religiös galning som tvingar in sina två unga söner i en serie brutala mord.

Problemet är inte storyn. Den skulle faktiskt ha blivit bra ide rätta händerna. Missarna sker istället i detaljerna. Fumliga planteringar och orimligheter dyker upp vart man än vänder sig, vilket gör den här psykologiska thrillerna till något allt annat än trovärdigt. Den vill vara otäck, men är bara löjlig... och tråkig, trots sina futtiga 1.34.


Monstertomtens betyg:

Franklyn

Tre människor utan någon uppenbar koppling genomlider vars en djup kris i London. Emilia (Eva Green) är en svårförstådd konststuderande som filmar sina egna självmordsförsök. Milo (Sam Riley) genomlider röran efter ett avbrutet bröllop samtidigt som han börjar se sin gamla barndomskärlek på oväntade ställen. Peter (Bernhard Esser) letar efter sin försvunna sin. Samtidigt jagar en mystisk maskerad detektiv (Ryan Phillippe) en religiös fanatiker i den fantastiska staden Meanwhile City.

En märklig film som inledningsvis känns ganska tunn men som sakta men säkert växer. En långsam men magisk upplevelse. Inte en av de bästa filmerna därute men väl värd att se. Tydligen skulle Ewan McGregor spelat rollen som Milo men bröt benet och tvingades stå över. Det var synd. Han hade verkligen passat i den rollen, och sannolikt höjt betyget med en halv tomte.

Monstertomtens betyg:

X-men Origins: Wolverine

Jag hade förväntat mig väldigt lite men blev ändå besviken.Historien följer Wolverine, eller James Logan som han egentligen heter, från att han rymmer hemmifrån tillsammans med sin bror, Sabretooth, och tills det att han förlorar sna minnen. En hel del gamla godingar dyker upp, så som Blob, Gambit och Deadpool. Men storyn är näst intill obefintlig vilket gör att man trots viss lycka överkortkastande sydstatare ändå blir uttråkad och irriterad.

Monstertomtens betyg:

Babylon 5 - Season 2: The Coming of Shadows

Säsong två i Babylon 5 ger mig äntligen det jag vill ha: Interplanetära intriger, rymdstrider och mycket mystik. Bruce Boxleitner byter ut Michael O'Hare som stationens befälhavare, vilket är en bra sak rent skådespelarmässigt. Myndigheterna på Jorden blir mer och mer nitiska och enorma konspirationer som kommer skaka hela galaxen tar form. Skuggorna är på väg!

Monstertomtens betyg:

En hunk


Corel Painter


Äntligen funkar tableten som den ska och helt plötsligt är Corel Painter roligt att använda.



Terry Brooks - The Sword of Shannara

Det finns en hel del fantasyförfattare vars namn jag känner igen och vars omslag man sett i både bokhandeln och i bibliotekshyllan. Terry Brooks är en av dessa klassiker. Således bestämde jag mig för att testa honom.

The Sword of Shannara är den första boken i en längre serie som utspelar sig i "vår" värld men långt efter en fruktansvärd katastrof. Alver, dvärgar och annat "fantasyfolk" har uppstått på olika sätt. Samtidigt lunkar en ondskefull onding (minns faktiskt inte vad han kallas just nu) omkring och vill erövra de godas sydliga riken.

Brooks har kritiserats mycket för att ha härmat Tolkiens Sagan om ringen. Men det ser inte jag som ett problem. Problemet är däremot att The Sword of Shannara är ointressant och töntig. Kanske hade jag uppskattat den för femton år sedan. Nu blir jag bara trött.


Monstertomtens betyg:

Göran Hägg - Nya Författarskolan

I ett ryck av författaravund fick jag låna två böcker om att skriva av en vän. Det var Bente Clods Skriv och Göran Häggs Nya Författarskolan. Den senare är en ombearbetad utgåva fylld med kåserier och kloka ord kring hur det egentligen är att vara författare och vad man bör och inte bör tänka på när man vill skriva. Det är en underbart rolig bok där sidorna bara flyter förbi. Att rekomendera inte för bara aspirerande författare utan för alla som gillar att läsa.


Monstertomtens betyg:

RSS 2.0