Blade Runner

Blade Runner är en av tidernas största klassiker, både inom sci-fi och rent generellt i filmhistorien, stilbildande och nyskapande. Fylld med fantastiska effekter och ett bitande manus.

Harrison Ford spelar den hårdkokta Rick Deckard, en Bladerunner vars jobb är att hitta och "pensionera" robotar som är allt för människolika, och därmed farliga för samhället då de tenderar att revoltera. Detta är precis vad som sker då fyra av dessa robotar, varav en spelas av ingen mindre än en råblonderad Rutger Hauer, slipper lösa. Nu är jakten i full gång igång.


Berättelsen kretsar dock inte bara kring häftig action och vackra vyer över en dystopisk framtid med flygande bilar och kollosala byggnader. Nej, det handlar om vad det innebär att vara mänsklig. Vem har rätt att ta en annan persons liv och var går gränsen mellan människa och icke-människa? Hur långt ska man följa sina principer och hur länge kan man blunda för lidandet och sanningen?

En underbar film, både till manus, regi och rent visuellt. Det långsamma tempot är betryggande, något som åtskilligt fler av dagens filmer skulle må bra av. Ett av Ridley Scotts många mästerverk och min personliga favorit.


Monstertomtens betyg:


Namn:
Kom ihåg mig!
Länk:

Kommentar:

RSS 2.0