Frank Herbert - Dune

Frank Herberts Dune är en av sci-fi historiens största klassiker. Det här är nog femte eller sjätte gången jag läser den, för att inte tala om hur många gånger jag sett filmatiseringarna. Men varje gång jag läser denna fantastiska berättelse fångas jag av intrigerna. "A feint within a feint within a feint." Det är helt enkelt en berättelse som växer för varje gång jag tar del av den.


Monstertomtens betyg:


Göran Persson - Min väg, mina val

Sambon undrade vad jag skulle recensera. När jag förklarat att jag skulle skriva om Göran Perssons självbiografi Min väg, mina val sade hon bestört: "Men Gud vad tråkigt."

Ja, det är det... och var det. Trots en del intressanta anekdoter saknades den insyn i maktens korridorer som jag var ute efter. Det är långdragna beskrivningar av politiska kamper samtidigt som det personliga skriker med sin frånvaro. Ändå är jag ganska tillfreds med att ha läst om denne man som var en av moderna Sveriges viktigaste personligheter. Dessutom känner jag att jag funnit större sympati för den store potatisen Persson. Vilket han kanske behöver.

Monstertomtens betyg:

Blame! - Volume 6 and 7

Tyvärr börjar Blame! kännas lite väl enformigt. Många av teckningarna är fortfarande häpnadsväckande vackra. Men samtidigt är en hel del av dem fortfarande så slarvigt gjorda att man inte kan se vad som egentligen händer. Dessutom utvecklas berättelsen för lite för att man ska orka bry sig.

I Volume 6 oh 7 tar sig Killy och Cibo från Toha Heavy Industries och möter slutligen två märkliga Safeguards som tycks vara på människornas sida. Resten är det sedvanliga pangandet på robotar och cyborger. Som sagt, enformigt.

... synd.


Monstertomtens betyg:

District 9


En underbar film som ironiserar över rasmotsättningar genom att placera ett rymdskepp fyllt med förvirrade rymdvarelser mitt i Johannesburg. District 9 framställs som en blandning av spelfilm och dokumentär. Detta kombinerat med fantastiskt välgjorda specialeffekter (det är otäckt roligt att se hur de människor som träffas av rymdvarelsernas vapen bli förvandlade till våta skvättar) gör filmen till en av tidernas bästa science fiction-filmer.


Monstertomtens betyg:

LOST - Season 3

Den tredje säsongen av LOST är samtidigt den minst engegerande. Visst dras det runt med en och annan kärlekshistoria samtidigt som "the Others" får en tydligare profilering. Dock börjar serien tappa lite momentum på denna "världrens mest befolkade obebodda ö". Samtidigt måste det ju erkännas att säsongsfinalen bådar gott för säsong fyra.


Monstertomtens betyg:

Harry Potter och Halvblodsprinsen

Ja, vad säger man. Dumbledore mördas av Snape.


Monstertomtens betyg:


Strontium Dog: Search/Destroy Agency Files 02


Det är många år sedan jag läste Strontium Dog för första gången i Sveriges bästa serietidning genom tiderna, Magnum. Strontium Dogs är framtidens muterade prisjägare, hatade av alla men ytterst nödvändiga. Johnny Alpha ser ganska normal ut bland sina mer eller mindre groteska kolleger, men hans ögon är klarvita och hans syn blickar genom allt. I Strontium Dog: Search/Destroy Agency Files 02 är flera hundra sidor av den gamla serien publicerad, med manuset skrivet till stor del av min favorit Alan Grant, mannen bakom The Invicibles. I övrigt är det ganska töntig och simpel sci-fi-action utan något som helst djup. Kul att bläddra igenom några minuter på dass, men ingenting av någon högre kvalitet.


Monstertomtens betyg:




Blame! - Volume 4 and 5

Det känns lite som att Blame! går på tomgång. Killy och Cibo (eller Chibo eller Shibo, allt beror på vilket uselt humör översättaren är på) börjar utforska Thha Heavy Industries, en plats där Safeguards uppenbarligen inte kan ta sig. Där möter de både vänner och fiender, men tyvärr sker inget som är överdrivet spännande. Bäst är dock att Cibo börjar lära sig att mutera sin artificiella kropp, vilket gör att hon bland annat får enorma fjärilsvingar.


Monstertomtens betyg:

Om Nick Cave

Snubblad över en tråd om Nick Caves "Red Right Hand" och var bara tvungen att lägga in min syn på saken:

As said a few times before the "Red right hand" is a reference the darker side of God ("A shadow is cast wherever he stands") or, if it pleases you, to Creation in which evil exists while humanity waits for Heaven on Earth. Thus the red right hand is a part of God, since he is allmighty in a flawed world.

The reference "Gods red right hand" in Paradise Lost is only one in a long row of similar images (sorry if my english lacks some finesse here) still Cave makes other references to this book (see Song of Joy for an example). You could say it refers to the punishing God of the Old Testament (contrary to the loving God Jesus talked about).

Still, what Nick Cave, though both a christian and a scholar (well, I would say he is), means I guess only he knows. I bet there are university papers written on this subject.


Heroes - Season 3: Villains and Fugitives

Säsong tre av heroes består av två delar: Volume 1: Villains handlar, som man skulle kunna tro, framförallt om ett stort gäng skurkar, med Sylar i spetsen. Volume 3: Fugitives är de absolut bästa tolv avsnitten i seriens historia. Genom att Nathan Petrelli går till presidenten med vad han vet sätts en specialstyrka ihop med syfte att jaga ner alla människor med superkrafter.


Monstertomtens betyg:


Neil Gaiman - Coarline

Coraline har nyligen blivit en framgångsrik stop-motionfilm. Men förlagan av Neil Gaiman är ändå bäst. Coraline är en lite flicka som flyttar till ett nytt hus. Problemet är att i huset finns även en dörr till en annan värld. I den andra världen bor en annan mamma och en annan pappa. Och de vill gärna lägga beslag på Coraline.


Monstertomtens betyg:



Blame! - Volume 3


Killy och Chibo tar sig bortom de befolkade delarna av megakomplexet. Men även hit har smittan som muterar människor till oigenkännlighet nått. Någonstans antyds en djupare story men tyvärr missar jag nog lite av den. Det sänker dessutom betyget rejält, även om bilderna fortfarande är häpnadsväckande och skrämmande.

Monstertomtens betyg:

Blame! - Volume 2

Killys färd genom den enorma tomma staden fortsätter. Samtidigt som Volume 2 innehåller precis lika mycket stenhård action som första volymen tar storyn ett stort hopp frammåt.


Monstertomtens betyg:

LOST - Season 2

Nu ska ju inte LOST vara en sådan där evighets-serie som fortsätter i all oändlighet. Det är positivt och ger känslan av att varje avskalat lager på löken låter en komma lite närmare mitten. I säsong två introduceras flera av de passagerare som satt i det kraschade flygplanets bakre del och därmed föll ner på andra sidan ön. Dessutom öppnas äntligen "the Hatch" och Locke börjar mer och mer likna en religiös fanatiker. Denne, samt Sawyer, är fortfarande de stora favoriterna... och Jack är fortfarande det stora hatobjektet. Säsongen slut gjorde att jag och sambon omedelbart kastade oss över säsong 3.

 

Monstertomtens betyg:


LOST - Season 1

Jag har alltid mobbat de som följer LOST eftersom jag tyckt att serien verkade ganska löjlig. Kanske är den löjlig, men tyvärr är jag numera fast. Själva grejen med ett gäng västerlänningar (visst, det finns enstaka undantag) som försöker överleva på en öde ö är ganska ointressant. Däremot är berättarstilen, med åtskilliga tillbakablickar, cliffhangers och planteringar som inte spelas ut förrän en halv säsong har passerat, underbar.

Monstertomtens betyg:

Blame! - Volume 1


Blame! är en futuristisk manga som kretsar kring den unge mannen Killy och hans färd uppåt i en övergiven stad med minst femtusen våningar. På sin färd möter han otäcka Cyborgs, de vålsamma Authorities och många andra mer eller mindre ovänliga varelser.

Serien är på sina håll ganska rörig, både vad gäller manu och bild. Dock överväger de fantastiska teckningarna de flesta brister och jag ska med nöje gräva djupare i Tzutomu Niheis andra skapelser.


Monstertomtens betyg:

Heroes - Season 2: Generations

Andra säsongen av Heroes blev rejält vingklippt på grund av manusförfattarstrejken i USA. Således blev denna "Volume 2" kallad Generations endast elva avsnitt lång.

Som titeln antyder kretasar storyn mycket kring de "heroes" som intrigerat under tider innan själva serien utspelar sig. Bland annat reser Hiro tillbaks till feodala Japan där han möter sin barndomshjälte Takezo Kensei.

På grund av säsongens ganska abrupta slut knyts vissa av de röda trådarna ihop på snabba och onödiga sätt. Framförallt önskar jag att vi fått veta mer om det otäcka Shanti-viruset.


Monstertomtens betyg:


RSS 2.0