Blame! - Volume 8-10


Nu upprepar jag egentligen mig själv när jag säger att det var bättre förr. Jo, jag menar att Blame! började oerhört lovande men någonstans på vägen förvsvann lite av själen i mangan. Det är fortfarande en grafiskt spännande resa, men bristerna i berättartekniken och de emellanåt oförklarlika teckningarna sätter rejäla käppar i hjulet. Killy och Cibo fortsätter leta efter någon med Net Terminal Gene samtidigt som de fajtas mot Silicon Creatures och Safeguards. Mycket action och vackra vyer, men väldigt lite hjärna opch dessutom ett ganska oförklarligt slut, med tanke på att Volume 10 är den sista i serien.


Monstertomtens betyg:Avatar


Jag gillade James Cameron's Avatar (den måste ju ha skaparens namn med för att inte förväxlas med Avatar the Last Airbender) men som jag redan skrivit fick jag den ökända Avatar H3adache på grund av min hjärnas bristande förmåga att acceptera 3D-effekt erna. Ibland var jag stormförtjust i de tydliga inspirationskällorna, så som Studio Gibli-stjärnan Miyazakis filmer likväl som Neon Genesis Evangelion, samtidigt som jag irriterades över "white man´s burden-syndromet" i stil med Fantomen eller Tarzan, där endast den civiliserade mannen kan rädda vildarna genom att leda dem. Visuellt var det dock en underbar resa och det var omöjligt att insupa allt på en gång (bland annat tack vare en sprängande huvudvärk). Det här är en film jag likt Sagan om ringen kommer se många gånger. Lägg dock märke till att en av tomtarna har rejäl huvudvärk...


Monstertomtens betyg:

 


Project: Giant - Del 1

Jag har gett mig i kast med ett rejält byggprojekt till min Warhammer-armé. Bilderna nedan är tagna på vad som så småningom ska bli en stor och imponerande jätte. Plastdelarna är "lånade" från Giant-byggsatsen.


Stommen av balsaträ börjar ta form. Fötterna är armerade med ståltråd för att fästa väl vid kroppen. All annan plast är tillfälligt fäst med häftmassa för att hitta rätt "feel".Figuren har framförallt tjockats till och fått axlar samt begynnande bröstmuskler.Bröstmusklerna är tydligare och armarna är fastsatta och ganska väl genomarbetade.

 

 

Egentligen ingen större skillnad. En del finlir på muskulaturen. Ryggen är klar och så pass snygg att jag nog låter bli att täcka den med rustning. Vi får se. Den halva trädstammen är bortplockad till förmån för ett prov-svärd i balsa. Huvud och händer är fortfarande lösa.

 


Inglorious Basterds


Jag är ett stort Tarrantino-fan och Inglorious Basterds gör mig inte besviken. Det finns de klassiska filmreferenserna (varav den absolut bästa är filmens "western"-inledning med med fransk touch), brutalt våld och en stor nypa fotfetischism. Enda problemet var väl att filmen var för lång för sin tunna story. Tarrantinos dioaloger i all ära, men hade det plockats bort 35-45 minuter vore mitt betyg högre.


Monstertomtens betyg:

Huvudvärk + Avatar = Sant

Jo, jag såg James Camerons Avatar på vår nya 3D-bio här i Ängelholm och lämnade biografen med en skrämmande huvudvärk. Trodde att det berodde på bristande kaffetillförsel, men så var tydligen inte fallet. Jag är nämligen en av fåtalet som undermedvetet "vägrar acceptera" 3D-effekterna vilket får min blick att försöka fokusera på de saker som egentligen inte går att fokusera på. Detta skapar således vad som numera går under benämningen "Avatar h3adache". Tradigt. Det bli ju den sista 3D-filmen jag ser i alla fall... så tillvida jag inte vågar på mig att använda knepen som presenteras här. Hur som helst funderar jag på att kräva pengarna tillbaka.

Frank Herbert - Heretics of Dune


Heretics of Dune utspelar sig femtonhundra år efter det att gudahärkaren Leto mött sitt slut. Mänskligheten har upplevt åratal av svält och därefter flytt ut i ett oändligt universum. Till det före detta imperiet återvänder de så kallade "Honored Matres", en grupp kvinnor vars arméer lägger värld efter värld under sig. Bene Gesserit söker febrilt efter allierade inför det kommande mörkret.


Monstertomtens betyg:

Frank Herbert - God Emperor of Dune

Det har gått 3500 år sedan Leto den andre inledde sitt symbiotiska förhållande med sandormarnas larver. Nu härskar han över det forna imperiet som självutnämnd gudahärskare.

Det här är en märklig bok som följer förehavandena av en varelse som en gång var mänsklig men inte är så längre. Frank Herbert är skicklig på att skriva på ett sätt som får läsaren att hela tiden känna sig i sällskap av personer som är så pass intelligenta att de nästan är övernaturliga. Ibland ger detta ett förvirrat intryck men tillräckligt ofta känner man bara pur fascination. En filmatisering av God Emperor of Dune vore underbart.

 

Monstertomtens betyg:


Frank Herbert - Children of Dune

Children of Dune kretsar kring Paul Atreides två barn, Ghannima och Leto. Dessa föds med minnena av tusentals förfäder vilket ger dem oandade möjligheter att styra sin egen samtid och framtid. Samtidigt intrigerar omvärlden för att ta kontrollen över Pauls sönderfallande imperium, numera styrt av hans fruktansvärda syster Alia.

Det här är en av de bästa böckerna om Dune och har en rejält spännande upplösning. Tyvärr lever den ändå inte upp till den första bokens totala magi.

Monstertomtens betyg:

Monsters vs. Aliens

Blanda japansk monsterfilm med Mars Attacks, 60-tals retro och Toy Story så får du Monsters vs. Aliens. Lite action blandat med en hel del urkorkad, men ack så rolig, humor gör det här till en av mina favoriter bland de nygjorda datoranimerade rullarna. Helt enkelt en skön film.


Monstertomtens betyg:

RSS 2.0