Det levande slottet

Anime slog igenom i Sverige på bred fron i och med Hayao Miyazakis Spirited Away (som av någon underlig anledning inte fick en egen svensk titel). Den andra filmen av samma regissör som fick uppmärksamhet i väst var Det levande slottet, Hauru no ugoku shiro, som kom 2004.

Filmen handlar om fllickan Sofi som förbannas av den väldiga Ödeshäxan. Hon kommer snart i kontakt med trollkarlen Hauru som lever samman med en liten pojke i lösskögg och en ännu mindre elddemon i ett fantastiskt vandrande slott.

Världen som filmen utspelar sig i påminner om Europa kring förra sekelskiftet. Det pågår krig och enorma flygande maskiner släpper bomber kors och tvärs över städer och landsbyggd. Ett annorlunda sceneri för anime, men absolut inte oangenäm.

Tyvärr är storyn inte i närheten lika vacker som det visuella. Intressanta karaktärer och märkliga miljöer räcker inte för att dölja den tunna och tråkiga handlingen. Tre monstertomtar får denna lagom förtrollade film fylld med små guldklimpar (trappscenen ganska tidigt i filmen är otrolig, ta och se filmen bara för den).


Namn:
Kom ihåg mig!
Länk:

Kommentar:

RSS 2.0