Enhörningens hemlighet & Rackham den Rödes skatt

image125På 40-talet blev Hergé bunden till att göra 64-sidiga album, något han flera gånger löste genom att låta äventyret sträcka sig över två album. Det första av dessa dubbel-nummer var Enhörningens hemlighet och Rackham den rödes skatt.

För någon vecka sedan visade programmet Antikdäckarna en stor loppmarknad i Bryssel. Det visades också ett kort inslag om just Tintin i samband med begagnade serier. Spännande är att just den loppmarknad som besöktes i programmet figurerar i inledningen till Enhörningens hemlighet.
image126
På loppmarknaden finner Tintin ett modellfartyg, något som visar sig vara en avbildning av kapten Haddocks förfaders skepp. Detta blir upptakten till en jakt på ytterligare två modellskepp och den hemlighet som finns dold i dem.

Rackham den rödes skatt tar vid när Tintin och kapten Haddock löst mysteriet med Enhörningen och ger sig uti söderhavet på skattjakt. Här dyker proffessor Kalkyl upp för första gången som den kluriga men ack så hörselskadade skaparen av en undervattensbåt i formen av en haj.

Bilderna håller som vanligt hög kvalitet. Hergé låter sina studier av förlagorna djupna allt mer och det är en fröjd att se bildspråket när skattsökarna vinglar runt på en vakert tecknad båt. Dock är äventyret emellanåt lite väl fattigt och hade kunnat göras åtskilligt mer spännande och fantasieggande. På det hela taget är det två gedigna album, vilket inte är annat än väntat. Dessutom får vi svaret på varför fyllbulten Haddock äger ett slott.


Monstertomtens betyg:
image38


Namn:
Kom ihåg mig!
Länk:

Kommentar:

RSS 2.0