De sju kristallkulorna & Solens tempel

image128Dubbelalbumet De sju kristallkulorna och Solens tempel anses av många Hergé-fans vara det bästa Tintin-äventyret av alla. Det innehåller en avancerat uppbyggd historia och Hergés mystiska inlägg är fullt utvecklade.

Det hela börjar med att Tintin, Haddock, Dupontarna och professor Kalkyl på ett ganska invecklat, men också mycket roande, sätt dras in undersökningen av den mystiska sjukdom som drabbat medlemmarna av en expedition som nyligen anlänt från Peru. De sju kristallkulorna avslutas med att Kalkyl kidnappas och därefter bär resan av mor Sydamerika och resterna av den gamla Inka-kulturen.

image129Precis som i dubbel-albumet Enhörningens hemlighet och Rackham den Rödes skatt är den första delen relativt fri med knepiga problem och många lösa trådar. I den andra delen blir historien genast mer linjär och leder i rak linje mot upplösningen.

Teckningarna är som vanligt oklanderligt gjorda, vilket i min menning ibland känns lite väl stelt. Det är tyvärr inte mycket som överraskar med Tintin längre, varken bild- eller berättarmässigt. Men de här två albumen är ändå väl värda att läsa om man ska ge sig på Tintin. Avslutningen i De sju kristallkulorna gav mig riktiga mardrömmar som barn. Scenen då Tintin överfalls av en inka-mumie är riktigt ruskig. Dessutom får man aldrig riktigt svar på vad som faktiskt hände med mumien. Läskigt.


Monstertomtens betyg:
image39


Namn:
Kom ihåg mig!
Länk:

Kommentar:

RSS 2.0