Arn - Tempelriddaren

image120Det är härligt att det går att göra bra svensk film. Arn - Temeplriddaren är verkligen ett bevis på att vi kan producera annat än tramsiga förvecklingskomedier och romantiserade dramer. Colin Nutley har tidigare visat hur dålig svensk film är. Nu visar Peter Flinth hur bra den faktiskt kan bli. Ett bevis på att Svensk Filmindustris omstrukturering av sin budget fungerar: Färre filmer men med högre budget.

Ja, Arn - Tempelriddaren är den dyraste svenska filmen hittills med en budget på ungefär 200 miljoner kronor. Äventyret är baserat på Jan Guillous bok med samma namn och ytterligare två Arn-filmer är att vänta så småningom, i numera klassiskt Sagan om ringen-manér.

image121Berättelsen i sig är ganska banal. Den handlar om vad åtskilliga andra historiska filmer handlar om: Förbjuden kärlek och krig. Vidare tycker jag mig hela tiden höra Guillous röst läsa de ofta teatraliskt omöjliga replikerna. Dessutom kämpar den med barnskådespelarna, vars trovärdighet och känsla lämnar mycket att önska.

Men det gör inget. Filmen är enkel men däri ligger även charmen. Gediget skådespeleri från svenska skådespelareliten blandas med härliga internationella skådespelare. Bara en sådan sak som att man talar de språken som karaktärerna faktiskt talar (svenska, latin, engelska, franska och arabiska) skiljer Arn från majoriteten av de Hollywood-producerade vidundren. Men så är filmen framförallt gjord för en något intelligentare publik också.

Dessutom ser inte skådespelarna ut som en samling Orlando Blooms och Gwyneth Paltrows. De har skavanker, är skitiga och ser allmänt ut som människor gör. Ja, bortsett från tempelriddarkläder och andra medeltida attiraljer, så klart.

Arn - Tempelridadren är väl värd att se och det gärna på bio. Detta är definitivt en film, som tillsammans med de två kommande uppföljarna, kommer gå till svensk filmhistoria.

Monstertomtens betyg:
image39

Postat av: True

Coolt! Nu har iaf övertygat mig om att se den filmen, var lite skeptiskt förut :)

2008-01-06 klockan 22:46:54
Länk: http://truegame.blogg.se

Namn:
Kom ihåg mig!
Länk:

Kommentar:

RSS 2.0