The Fountain - A Graphic Novel

image47Darren Aronofsky planerade ursprungligen att Brad Pitt och Cate Blanchet skulle spela huvudrollerna i storfilmen The Fountain. Så blev inte fallet och under flera år trodde man att filmen aldrig skulle se dagens ljus. Aronofsky som tidigt insett produktionens vansklighet såg till att själv få serierättigheterna till. Tanken var att ävon om filmen aldrig realiserades skulle historien i alla fall föras vidare i den grafiska novellens format.

Nu blev det slutligen en film och tack vare försenignarna kom denna ut samtidigt som den grafiska novellen från Vertigo, vilket annars inte brukar vara fallet med liknande spin-off produkter.

Själva serien är skapad av konstnären och serietecknaren Kent Williams med utgångspunkt från Aronofskys manus. Filmen, som jag recenserat tidigare, är otroligt vacker och med ett hisnande manus. The Fountain som grafisk novell följer manuset noggrannt och låter läsaren få glimtar och ledtrådar som inte fick utrymme på vita duken.

image48Eftersom historien fungerar utmärkt även i serieformat finns det bara en sak att eventuellt klaga på och det är teckningarna.Tyvärr faller den nästan 200 sidor långa berättelsen på att bilderna generellt sett håller väldigt låg kvalitet. Visst finns det ljusglimtar och visst är Williams en duktig konstnär, men serier är inte hans medium. Tecknignarna är ofta sketch-artade och slarviga och färgläggningen är minimal. Det hela är konstnärligt, men sällan attraktivt. Att man sedan marknadsför serien med att det tog Williams två år att färdigställa den känns skrattretande.

Med sorg i bröstet konstaterar jag att The Fountan - A Graphic Novel itne är någonting att hänga i granen. Se filmen, det är ett måste, men låt serien vara. Om man ändå skulle snubbla över den, hur det nu skulle gå till, räcker det med att bläddra igenom boken för att titta på några av de vackra målningarna, för det finns ändå en hel del vackert mellan pärmarna.



Monstertomtens betyg:
image36


Namn:
Kom ihåg mig!
Länk:

Kommentar:

RSS 2.0