Harry Potter and the Order of the Phoenix

image101Då jag har en sambo som varje år inhandlar den senaste Harry Potter boken och sedan spenderar den vecka det tar att lasa tegelstenen med att prata om den har jag själv manats till att lösa om den unge trollkarlens äventyr. Oavsett vad jag tycker om böckerna håller filmerna en generellt sett lägre kvalitet.

En stor del av böckernas charm är den enorma detaljrikedomen. Det är myriaden av små knasiga och spännande saker och möten som gör Harry Potter till just Harry Potter.

I den senaste filmen, baserad på en av de mindre minnesvärda böckerna, går tempot i rasande fart genom läsåret. Det som försvinner är just detaljerna. Filmen är som en Fast and the Furious på speed, där vi som ser filmen förväntas ha sett de andra filmerna tefersom inte en sekund ägnas åt någon form av presentation.

image102Den enda minnesväda scenen är på Trolldomsministeriet på tusen sinom tusen profetior inneslutna i kristallkulor rasar ner kring hjältarna. Harry Potter and the Order of the Poenix känns annars sorgligt opersonlig. Den värme och närhet böckerna skapar saknas helt i den här hypade actionhistorien. Hoollywood kräker fram liknande filmer på löpande band och det är sorgligt att man slarvar bort Harry Potters fantastiska värld på precis samma sätt som man gjorde med de senaste Star Wars-filmerna.


Monstertomtens betyg:
image35


Namn:
Kom ihåg mig!
Länk:

Kommentar:

RSS 2.0