Snabba Cash

Mina relationer till Snabba Cash är två. För det första har jag en god vän som jobbade med filmen. Hans dåvarande flickvän var med på en av festerna som illustrerades i filemen och rent allmänt har vi fått höra skvaller från inspelningen. För det andra köpte jag Gängkrig 142 så snart den släpptes ut på marknaden. En välgjord svensk serieroman tillhör inte vanligheten och jag blev inte besviken. Serien är den tredje delen i Jens Lapidius Stockholm Noir-serie i vilken romanen Snabba Cash är den första.

Filmen kretsar kring juridikstudenten J.V. som gör allt för att passa in bland bratsen i Stockholm. Han kör svarttaxi, skriver andras uppsatser och sysslar allmänt med småkriminella extraknäck för att ha råd. När några tyngre kriminella typer ledda av den våldsbenägna Amu Karim vill ha med J.V. på en riktigt stor grej har han svårt att tacka nej. Snabbt dras han in i en hänsynslös kriminell värld där ingen går att lita på.

Snabba Cash är en obehaglig film. Riktigt obehaglig. Den rädsla som J.V. känner utvecklas snart till panik och allt detta överförs på tittaren. Värst av allt är att det hela upplevs som så verkligt. Det känns som om händerlserna i filmen visar på vad som sker i den svenska undre världen varje dag. Karaktärer, intriger och händelser är inte Hollywoodiserade. Actionen är snabb och brutal.

Som frugan min sa: Det här är ingen må bra-film. Men fan vad bra den var!


Monstertomtens betyg:Dawn of War II

Det har knappast undgått någon som känner mig att jag fastnat i RTS-spelet Starcraft 2. Dawn of War 2 ger en helt annan vinkling på genren. Istället för basbyggande har man här ett fåtal grupper med soldater som sakta men säkert utvecklas under kampanjens gång. Man utrustar dem med vapen som står att finna under scenarierna och ser till att varje enskild enhet presterar till sin fulla potential för att klara horderna av fiender som stormar mot dem.

Världen i Dawn of War 2 är hämtad ur Warhammer 40k-universumet. Du kontrollerar soldater ur de mystiska Blood Raven Space Marines och fienderna som bekämpas är Tyranids, Eldar och Orks. De sistnämnda är mina klara favoriter då jag samlar och målar dem som miniatyrer.Storyn är relativt ointresant och centreras kring en Tyranid-invasion. Dessutom är många av uppdragen något repetitiva och efter att jag nått xp-capen blev de riktigt tråkiga. Samtidigt är det fantastiskt att få spela i Warhammer 40k-världen och med tre squads i Terminator Armor och en bulkig Dreadnought är det riktigt häftigt att skjuta sig genom fiende efter fiende.

Dawn of War II är inte riktigt min typ av spel, ändå var jag fast från början till slut. Underhållande och beroendeframkallande. Expansionen installeras nu medan jag skriver.


Monstertomtens betyg:


Nick Cave - The Death of Bunny Munro

Bunny Munro är Guds gåva till kvinnan. Han kan aldrig få nog av det motsatta könet. Och som försäljare av skönhetsprodukter passar det fint att kunna charma damerna. Men när Bunnys hustru tar livet av sig lämnas han ensam med en nioårig son och ett samvete som är svårare än väntat att tysta.


Nick Cave beskriver en far-son relation som havererat. Bunny Munro är en avskyvärd stackare vars misär bara djupnar ju närmare slutet han kommer. För det mesta hatar jag bokens huvudperson men emellanåt uppstår en liten klump i bröstet då jag inser hur detta monster till man skapats.

The Death of Bunny Munro är rå, sjuk och väldigt Nick Cave.


Monstertomtens betyg:
<object width="640" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/K9D7_6ceRpM?fs=1&amp;hl=sv_SE"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/K9D7_6ceRpM?fs=1&amp;hl=sv_SE" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="385"></embed></object>

Ernest Hemingway - The Sun Also Rises

Jake Barnes är en amerikansk skribent i Paris. Efter det stora kriget är han impotent men har ändå ett förhållande med den snart omgifta Brett. Vi får följa Jake i Paris-vimmlet och senare även då man reser för att se tjurrusningen i Pamplona.

The Sun Also Rises är på många sätt självbiografisk och mansschauvinismen är högst påtaglig. Men det är skön läsning och Hemingway fångar och förtrollar även de enklaste händelser. Få människor är så coola, och så sorgliga, som Jake Barnes.


Monstertomtens betyg:

The Fantastic Mr. Fox

Mr. Fox är en ökänd hönstjuv. När hans hustru berättar att de ska ha barn lovar han dock att lägga sin kriminella bana på hyllan. När familjen några år senare flyttar in i ett träd (vilket är ovanlig eftersom rävar vanligtvis bara bor i gryt) blir de grannar med tre av traktens värsta bönder. Då börjar det åter klia i Mr. Fox fingrar.

The Fantastic Mr. Fox är gjord med stop motion-teknik och bygger på en bok av Roald Dahl. Några av djurens röster kommer från George Clooney, Meryl Streep och Wilhem Dafoe. Det är annorlunda och underbart att se de knasiga djuren hitta på hyss och råka i trångmål. The Fantastic Mr. Fox är en film för både vuxna och barn (även om man självklart vill se originalversionen på engelska).


Predators

Jag vet att jag inte var den enda som var besviken över de två urusla Alien vs. Predator-filmerna. En uppföljare till Predator 1 och 2 med Adrien Brody i huvudrollen är därför välkommet. Och vilken film sedan...

Det är långa perioder av spänning avbrutet med snabb action. Lagom mycket sci-fi och en hel del bra skådisar. Manuset är inte överdrivet avancerat men tillfredställer. Dessutom får man se en i mina ögon efterlängtad fajst mellan två predators. Underbart.


Monstertomtens betyg:

RSS 2.0