Tintin - Månen tur och retur del 1 och 2

image149För att slippa skära ner sina längre historier berättade Hergé flertalet äventyr genom två 62-sidors album. Månen tur och retur del 1 (org. Objectif Lune, 1953) berättar om hur Tintin och hans vänner, hunden Milou inkluderad, blir utvalda att åka som de första människorna på en expedition till månen. I detta första av två album följer läsaren äventyrets förberedelser och den farofylllda uppskjutningen av raketen och dess passagerare.

Månen tur och retur del 2 (org. On a marché sur la lune, 1954) berättar om själva rymdfärden, äventyren på månen och resan hem igen. Då illasinnade fiender gör allt för att sabotera resan går saker och ting inte alls som planerat och en färd som redan i grunden är farlig bli en kamp mellan liv och död.

image150


image151Månen tur och retur del 1 och 2 publicerades i orginal i början av 50-talet. Det vill säga femton år innan Neil Armstrong tog sina första trevande steg på på månens karga yta. Det är förvånande hur precis Hergé är i sina förutsägelser och om man bortser från vissa smärre felberäkningar vad det gäller raketens hastighet och mängden bränsle det krävs för att slunga materia ur Jordens gravitationsfält är serien fantastiskt lik de månlandningar som då låg i framtiden. Astronauternas fotspår i stark kontrast och kvarlämnad utrustning är två saker som snart skulle visa sig bli verklighet och mer eller mindre ikoniserat i samband med månlandningar. Min egen personliga besvikelsen är dock att de första orden som yttras på månen, självklart av Tintin, är: "Så ja!"

Allt som allt är det en underbart berättad historia som går hand i hand med en av de vackrast tecknade serierna någonsin. Utan att spränga vetenskapens ramar tar fantasin ett långt skutt ut i rymden.


Monstertomtens betyg:
image143

Postat av: barbro wadenius

Jens!
På din hemsida står det berättat om vad du gjort tidigare!!! Ta bort det ! Vad gör du nu ? Hur tänker du? Vad händer i ditt liv? Jag tror det skulle vara intressant för många att veta. Du är en klok,ung man som skulle kunna dela med dig av dina erfarenheter.Jag tror det skulle behövas lite varstans. Kram B

2008-04-19 klockan 21:56:37

Namn:
Kom ihåg mig!
Länk:

Kommentar:

RSS 2.0