Death Proof

image159
Quentin Tarantinos Death Proof bygger på en gammal amerikansk B-films kultur kallad grindhouse, B-filmer som ofta var så dåliga att man fick se två för priset av en. Blacksploitation-filmerna är väl de mest kända inom grindhousegenren, som i övrigt innehöll en hel del action, lättklädda men tuffa kvinnor och tunn handling.

image160Death Proof går igång på alla grindhouse kännetecknen. Handlingen kretsar kring Stuntman Mike som mördar unga tjejer genom att ta dem på en åktur i sin stuntbil, bara för att i nästa stund krocka bilen i hög hastighet mot en vägg eller liknande stillastående föremål.

Det finns inga plot-twists som svänger runt handlingen i Death Proof. Den är enkel som få men innehåller självklart Tarantinos underbara dialoger och känsla för coola filmklipp. Det är dessutopm underbart att han fortsätter den goda traditionen som inleddes i Pulp Fiction med att återuppliva gamla avdankade skådisar som istället får göra rejäla paradroller. I Death Proof är det Kurt Russel som få agera den ondskefull stuntmannen.

image161Zoe Bell, som här spelar sig själv, är stuntkvinnan som var body-double för Uma Thurman i Kill Bill och har fått stående ovationer för sin insats. Själv tycker jag hon passar bättre som stuntkvinna, för skådespela kan hon verkligen inte och Tarantino-dialogerna blir som kall havregrynsgröt i hennes mun.

Allt som allt är det en stabil Taqrantino-rulle. Även om den inte är en av hans bästa står den sig väl i den hårda konkurrensen. Vill du se snygg action och lyssna på långdraget, men häftigt, dravel ska du se Death Proof.


Monstertomtens betyg:
image158


Namn:
Kom ihåg mig!
Länk:

Kommentar:

RSS 2.0