The Hunting Party

"You've aquired the taste for power, like the taste for rare meat."


Shame on me, om jag ger upp. Nu har jag läst ytterligare en serie av Enki Bilal som återigen har han tagit hjälp av Pierre Christin för att skriva manus. Den här gången, till skillnad från serien The Town That Didn't Exist, är det ganska lyckat.

Serien utspelar sig någonstans i Tjeckoslovakien under kalla kriget. Ett antal äldre herrar som medverkat i kommunismens kamp runt om i Europa samlas i ett gammalt slott för att spendera helgen med att jaga vilt och diskutera minnen.

Man får följa en ung fransk tolk, vars perspektiv passar bra eftersom han, precis som läsaren, behöver mycket förklarat. Serien är nämligen fylld av namn och tillbakablickar som kan kännas förvirrande och malplacerade. Till på köpet är The Hunting Party baserad på en riktig händelse, den spekulerar kring vad som hände där uppe i skogen...

The Hunting Party känns som sagt lite förvirrande och svår. Utan djupare kunskap om östblockets mellankrigshistoria missar läsaren en hel del. Men det gör inte så mycket. Stämningen och bilderna är underbara. Ödesmättade snölandskap, det märkliga slottet och de djupa skogarna bidrar alla till känslan av den östeuropeiska kommunismens kyla och totala hänsynslöshet.

Tre röda monsteromtar till denna spännande serie som gjort sig bra på vita duken. Är du intresserad av att se hur Enki Bilal tecknar kan du gå in på hans hemsida. Den är förvisso på franska, men man hittar ändå fram till en hel del bilder och uttdrag ur serier.


Namn:
Kom ihåg mig!
Länk:

Kommentar:

RSS 2.0