Thorgal #7 - Stjärnornas barn

image77I Stjärnornas barn (eller L'enfantes des étoiles som albumet heter på orginalspråk) följer vi med Thorgal som ung. Tre korta berättelser förklarar tillsammans mer om den unge krigarens härkomst än vad de tidigare sex albumen gjort tillsammans.

Först ser vi Thorgal i jakt på en gud i en nedbränd skog. Det visar sig att denna "gud" vet precis vem Thorgal är och har makalösa syner att visa honom. Denna del har tidigare publicerats två gånger i svensk press: dels i Fantomen #2, 1998 under namnet Amuletten och dels i den kortvariga tidningen 2000+ som Talismanen.

Sedan får vi segla med Leif Haraldson över stormiga hav. Vi får också veta något so antytts tidigare, nämligen hur Thorgal Aegirson fick sitt namn. Publicerades i Fantomen #25, 1995 som Det fördömda drakskeppet.

Slutligen bjuds vi på en riktig saga. Dvärgakunden har spelat bort sitt namn till Nidhugg och för att få tillbaka det måste han ge ormen ett smycke av en metall som inte finns. Det låter omöjligt, men en ung Thorgal kommer till oväntad undsättning. Avsnittet publicerades i Fantomen #1, 1998, då under namnet Metallen som inte fanns.
image78

Liknande berättelser, de om stora hjältar som unga, brukar bli löjliga och alltför barnsliga. Som om det helt plötsligt riktar sig till en yngre läsarkrets bara för att huvudpersonen råkar vara yngre. Så är inte fallet i Stjänornas barn. Jean van Hamme, manusförfattaren, och Gregorz Rosinski, tecknaren, lyckas hålla den mörka och sagolika stämningen trots de annorlunda och korta historierna.


Monstertomtens betyg:
image40


Namn:
Kom ihåg mig!
Länk:

Kommentar:

RSS 2.0