Thorgal #1 - Trollkvinnans hämnd

image531995 började svenska Fantomen även publicera en fantasy serie kallad Thorgal som utfyllnad. Orginalet utkom redan 1980 i Belgien och i Sverige blev snart mycket populär. Begaren Jean van Hamme skriver manus till den polska tecknaren Gregorz Rosinski och tillsammans har skapat en fantastisk alternativ bronsåldersvärld där vikingar och fornnordisk mytologi står i centrum och där fantasyns alla element blandas med vackra teckningar och en hel del oväntade och ovanliga vändningar.

Första albumet heter La Magicienne Trahie, Trollkvinnans hämnd. Här möter vi för första gången hjälten Thorgal Aegirson. Han är dömd till döden av vikingahövdingen Gandalf den Galne för sin otillåtna kärlek till dennes dotter Aricia. Thorgal frigörs av trollkvinnan Slive och tvingas tjäna henne i ett år. Ett år som ska ge dem båda hämnd.

I orginalutgåvan innehåller albumet La Magicienne Trahie även en kort frstående berättelse som på svenska döpts till Nästan Paradiset. Det är en sorglig historia om hur Thorgal faller genom en glaciärspricka. Under isen möter han tre unga kvinnor, Ingrid, Ragnhild och Skadie och vad som tycks vara en paradisisk tillvaro. Som titeln avslöjar är allt dock inte som det verkar.

Det här är två underbara och fantasieggande historier. Tecknarstilen är fortfarande lite tafflig, men den enorma skicklighet och känsla för detaljer som Rosinski så småningom uppvisar är redan märkbar.


Monstertomtens betyg:
image39


Namn:
Kom ihåg mig!
Länk:

Kommentar:

RSS 2.0